Virág Barnabás: túl vagyunk a mélyponton – elkezdhet csökkenni a folyó fizetési mérleg hiánya

Elemzések2022. nov. 22.HP

Az infláció a következő hónapokban tovább emelkedhet, ami mögött döntően az élelmiszerárak emelkedése lesz meghatározó. Az európai infláció közel kétharmadát az energiaárak és élelmiszerárak okozzák. Ugyanez igaz Magyarországra is – hangsúlyozta Virág Barnabás a jegybank sajtótájékoztatóján. A romló kilátások ellenére a harmadik negyedéves GDP az európai országok többségében meghaladta a várakozásokat. A negatív szélsőséges kimeneteket úgy néz ki sikerül elkerülni az európai gazdaságokban. A gazdasági aktivitás azonban fokozatosan lassul – mutatott rá az MNB alelnöke.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a jegybank sajtótájékoztatóján elmondta, az előző kamatdöntés óta összességében javult a kockázatvállalási hajlandóság, ugyanakkor a háborúval kapcsolatos fejlemények továbbra is jelentős bizonytalanságot okoznak a régióban.

2022 harmadik negyedévében megindult a hazai GDP-növekedés lassulása. A magyar gazdaság 4 százalékkal bővült éves alapon, amihez főként az ipar és a piaci szolgáltató ágazatok járultak hozzá.

A magas frekvenciás adatok ugyanakkor a belső kereslet további lassulását jelzik, miközben az ipari termelés még bővült szeptemberben. Ezek együttesen a folyó fizetési mérleg egyenlegének javulását vetítik előre – fejtette ki Virág Barnabás.

2022 októberében az éves összevetésben számított infláció 21,1, míg a maginfláció 22,3 százalék volt. Az infláció növekedését döntően az élelmiszerár-emelkedés gyorsulása magyarázta.

A külső költségsokkok enyhülése, a globális növekedés lassulása és a mérséklődő belső kereslet 2023 elejétől várhatóan egyre markánsabban fékezik az inflációt. Az árdinamika lendületesebb csökkenésére azonban 2023 második felében kerülhet sor.

Fő üzenetek – monetáris politika

Az MNB novemberben 13 százalékon változatlanul hagyta az alapkamatot, melynek szintje megfelelő a fundamentális inflációs kockázatok kezelésére – mutatott rá Virág Barnabás.

A monetáris szigorítás a bankközi forintlikviditás szűkítésével tovább folytatódik.

Az MNB november végén 2 hónapos futamidejű betéti tendert tart a bankrendszer likviditásának tartós lekötésére.

Ezenkívül a jegybank december elejétől ismét megtartja év végén átnyúló futamidejű eurolikviditást nyújtó devizaswap-tendereit és diszkontkötvény-aukcióit.

Az MNB a pénzügyi piaci helyzet tartós elmozdulásaira fókuszál. Az október közepén bevezetett célzott eszközök a várt hatásukat kifejtették, a pénzpiaci környezet stabilabb. Ezen eszközöket a Monetáris Tanács a kockázati megítélés trendszerű javulásáig alkalmazza.

A monetáris transzmisszió megfelelő működésének szempontjából minden transzmissziós csatorna kulcsfontosságú – tette hozzá az MNB alelnöke.

A szigorú monetáris kondíciók tartósan fennmaradnak, ami biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél elérését.

Makrogazdasági helyzetkép

A romló kilátások ellenére a harmadik negyedéves GDP az európai országok többségében meghaladta a várakozásokat. A negatív szélsőséges kimeneteket úgy néz ki sikerül elkerülni az európai gazdaságokban – világított rá Virág Barnabás.

A magyar GDP növekedési ütem közel kétszer akkora, mint az eurózóna átlaga.

2022 harmadik negyedéves GDP éves változása és az erre vonatkozó várakozások

2022 harmadik negyedéves GDP éves változása és az erre vonatkozó várakozások

Forrás: MNB

A harmadik negyedévben ugyanakkor enyhén csökkent a hazai gazdasági teljesítmény a második negyedévhez képest. Ez a folyamat a negyedik negyedévben is jellemző maradhat. A gazdasági növekedés dinamikája tovább lassul a következő hónapokban az MNB várakozásai szerint.

Az elmúlt hónapokban több piacon is megindult a belső kereslet csökkenése. Mind az üzemanyag-forgalom nélküli kiskereskedelmi értékesítések éves változása, mind a hazai villamosenergiaterhelés éves változása a negatív tartományban alakult az elmúlt hónapokban.

Ipari termelés

Az ipari termelés dinamikája ellenben változatlanul erős.

Az ipari termelés továbbra is kétszámjegyű növekedési dinamikát mutatott szeptemberben.

E mögött hangsúlyos volt az autóipar és az elektronikai eszközök gyártásának jó teljesítménye. Az új megrendelés állomány is dinamikusan bővül.

Ezzel összhangban a magyar gazdaság export lába is jobban teljesített a várakozásoknál.

A belső kereslet lassulása, illetve az ipar és az export lendületes bővülése együttesen a folyó fizetési mérleg egyenlegének hiányát mérsékli. Ehhez járulhat hozzá a nemzetközi energia- és gázárak csökkenése is.

A mélyponton már túl lehetünk, az elkövetkezendő időszakban a folyó fizetési mérleg hiánya fokozatosan csökkenhet – mondta el Virág Barnabás.

Infláció

Az európai infláció közel kétharmadát az energiaárak és élelmiszerárak okozzák. Ugyanez igaz Magyarországra is – hangsúlyozta Virág Barnabás.

Októreri inflációs ráták összetevői az Európai Unióban

Októberi inflációs ráták összetevői az Európai Unióban

Forrás: MNB, eurostat

Az infláció a következő hónapokban is tovább emelkedhet, ami mögött döntően az élelmiszerárak emelkedése lesz meghatározó. E téren kellemetlen meglepetések is benne vannak még a pakliban. Az élelmiszeráraknál komoly áremelkedési hullám zajlik egész Európában és Magyarországon is – fejtette ki Virág Barnabás.

Jövőbeni kamatcsökkentések

Az MNB a pénzügyi piaci helyzet tartós elmozdulásaira fókuszál. Így csak ennek javulása esetén van lehetőség a célzott intézkedések által kialakított kamatfelár fokozatos mérséklésére.

Az MNB által figyelt fontosabb külső és belső kockázatokat a következő ábra összegzi.

Az MNB által figyelt fontosabb külső és belső kockázatokat a következő ábra összegzi.

Forrás: MNB