Zsúfolásig teli börtönökkel oldja meg Biden a bevándorlást

Elemzések2022. feb. 8.Sz.A.

Joe Biden elnökségének első évében 80 százalékkal csökkent az illegális bevándorlók kitoloncolása, jobb híján kisebb vétségekért börtönbüntetésre ítélik a határsértőket. Egy év alatt kétmillió letartóztatásra került sor, közülük mintegy 700 ezer menedékkérőt engedtek szabadon, amíg engedélyüket elbírálják. Kiemelten sok gyermek érkezik az Egyesült Államokba családegyesítés címmel.

Joe Biden elnökségének első évében talán a bevándorlási kérdés az egyik leggyengébb pont - mondta Mark Krikorian, a washingtoni Bevándorlási Kutatóközpont (CIS) ügyvezető igazgatója, aki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) meghívására tartott előadást Budapesten.

A migrációval foglalkozó szakértő hangsúlyozta, hogy a Demokrata Párt egységesen Biden mögött áll a bevándorlási kérdésben, de sokan már a párton belül is megkongatták a vészharangokat az egyre kezelhetetlenebbé váló migrációs helyzet miatt.

Kétmillió letartóztatás egy év alatt

Az elnök első évében ugyanis 2 millió letartóztatásra került sor az illegális bevándorlással kapcsolatban - ahogy erre Mark Krikorian a demokrata elnök migrációs politikájával foglalkozó friss tanulmányában is utalt.

A börtönök tele vannak, a bevándorlási szándékkal az Egyesült Államokba érkezők száma ugyanis jelentősen emelkedett, miközben Biden első évében a kitoloncolások száma drasztikus, 80 százalékos csökkenést mutat.

Az USÁ-ba illegális úton érkező bűnözők kitoloncolása eközben 30 százalékkal mérséklődött, a börtönökben egyre több az illegális határátlépő, akiket kisebb szabálysértésért tartóztattak le, ám hosszabb  ideig nem tarthatnak rács mögött.

Biden elnökségének első évében 700 ezren folyamodtak menekült státuszért  az illegális határátlépők közül, őket ugyan szabadon engedték, míg a kérvényüket elbírálják, ám ha elutasítják őket, kevés az esély, hogy ezek az emberek visszatérnek szülőföldjükre.

Az Egyesült Államok lakossága (millió fő)

- Itt azonban ki kell emelni, hogy a menekült státust eleve csak szűk körre találták ki, kifejezetten olyan személyekre, akik fizikailag veszélyben vannak, a kérvényezők nagy részét tehát el fogják utasítani, kérdéses, hányat fognak tudni kitoloncolni az országból - tette hozzá.

Krikorian előadásában azt is kiemelte, hogy nagyon sok kiskorú érkezik szülők nélkül az országba, ők leginkább családegyesítési szándékkal érkeznek rokonokhoz.A legtöbb bevándorló Mexikóból és Közép-Amerika kisebb országaiból - Nicaragua, Honduras, El Salvador, Guatemala - érkezik, de sokan jönnek Kubából is.

A határmenti amerikai államok, így pl. Texas, Arizona vagy Florida kevesebb jogkörrel rendelkeznek ebben a kérdésben, így ezt a problémát szövetségi kérdésként kell kezelni, nem lehet a felelősséget az egyes államokra tenni - hangsúlyozta.

Megosztott republikánusok

Bár a demokraták hagyományosan mindig is engedékenyebbek voltak a bevándorlási kérdésben, a jelenlegi helyzet mégis sokaknak fejtörést okoz a párton belül, miközben a Republikánus Párt erősen megosztott a migrációval kapcsolatban. A párt egyik része keményebb álláspontot képvisel, és szigorúbban lépne fel a déli határon, a párt liberális szárnya azonban inkább üzleti szempontból toleránsabb a bevándorlókkal szemben.

- Donald Trump a Republikánus Párttal ebből a szempontból elégedetleneket tudta megszólítani - tette hozzá a kutató.

A bevándorlók foglalkoztatottsági szintje azonban alacsonyabb, sokan nem is keresnek állást, hanem szociális segélyeken élnek, a nehezebb fizikai munkát pedig kevesebben hajlandók csak elvégezni - fogalmazott a kutatóintézet vezetője.

Munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban (%)

Kiemelte: az sem jelent megoldást, hogy a kivándorlás okait a helyszínen, tehát a kibocsátó országokban próbálja meg enyhíteni az Egyesült Államok, rengetegen ugyanis nem csak Közép-Amerikából, hanem például Pakisztánból és más közép-ázsiai országokból is érkeznek.

Mint mondta, az alacsonyabb termékenységi rátára sem lehet hivatkozni a migráció pártolásakor, épp ellenkezőleg. Amikor egy országban kisebb a termékenységi ráta, akkor nem lehet megemelni a bevándorlók arányát, mert így mesterségesen módosítjuk a társadalom összetételét. Ha emelkedik a termékenységi ráta, akkor lehet szó nagyobb létszámú bevándorlóról, így kevésbé torzulnak az arányok - mondta Krikorian, aki a kisebb létszámú, de minőségileg a beilleszkedést jobban támogató befogadást tartja inkább célravezetőnek.

A washingtoni bevándorlási kutatóintézet (CIS) gyakran hivatkozik magára független és pártpolitikától mentes kutatási intézményként, amely elemzi az Egyesült Államokat érő migrációt és annak közvetlen, illetve közvetett hatásait.

Krikoriant az ABC News 2013-ban az USA 20 legjobb migrációval foglalkozó elemzői közé sorolta.