A tíz egyetem, ahol a legtöbb Nobel-díjas végzett

Siker2020. okt. 10.Növekedés.hu

A CEOWORLD globális menedzsermagazin megnézte, melyik az a tíz egyetem, ahonnan a legtöbb Nobel-díjas kikerült. A top tízes listára csak három európai intézménynek sikerült felkerülnie.

1. Harvard Egyetem - Cambridge, Massachusetts

A Harvardot 1636-ban hozták létre, és ez a világ egyik legrangosabb intézménye. Körülbelül 150-re tehető azoknak a Nobel-díjasoknak a száma, akik itt tanultak. Például a Harvardon végzett Theodore Roosevelt, Ralph Bunche, Henry Kissinger, Al Gore és Barack Obama, akik mind Nobel-békedíjat kaptak. Ezenkívül a Harvard munkatársainak egy részét is érdemes megemlíteni, például Martin Karplus kémiai Nobel-díjat kapott, J. M. Coetzee írót pedig irodalmi Nobel-díjjal tüntettek ki.

2. Columbia Egyetem - New York

A Columbia Egyetemet 1754-ben hozták létre, és ez a legrégebbi felsőoktatási intézmény New York-ban. Itt végeztek többen is a világ vezetői közül, de pár Oscar-díjas neve is megtalálható a diplomások között, akik Nobel-díjat is kaptak. Körülbelül 100-ra tehető azoknak a Nobel-díjasoknak a száma, akik itt tanultak. Az egyik legismertebb Barack Obama volt amerikai elnök, de itt végzett Max Planck német fizikus, valamint Gabriela Mistral, Nadine Gordimer és Mario Vargas Llosa írók is, akiket szintén kitüntettek.

3. Cambridge-i Egyetem 

A Cambridge-i Egyetemet 1209-ben alapították, és 90-re tehető azok száma, akik itt végzetek, és később Nobel-díjat kaptak. Az egyetem Nobel-díjasai között szerepel Lord Ernest Rutherford, Niels Bohr és Abdus Salam fizikusok, valamint Bertrand Russell és Patrick White írók is.

4. Chicagói Egyetem - Illinois

Ezt az amerikai magánegyetemet 1890-ben alapították. Körülbelül 89 Nobel-díjas szerzett ebben az iskolában diplomát, vagy dolgozott ott munkatársként. Milton Friedman, George J. Stigler, Harry M. Markowitz és Gary S. Becker közgazdászok mind itt végeztek és kaptak Nobel-díjat. Emellett a volt amerikai elnök és a Nobel-békedíjas Barack Obama 1992 és 2004 között az egyetem jogi karán tartott előadásokat.

5. Massachusetts Institute of Technology (MIT) 

Az MIT-n szerezett tudományos fokozatot Paul Krugman közgazdász és Kofi Annan diplomata, ők a legismertebb Nobel-díjasok közé tartoznak, akik erről az egyetemről kerültek ki. Az MIT-t egyébként 1861-ben alapították, és 83 Nobel-díjas járt ide.

6. Kaliforniai Egyetem, Berkeley

Az 1868-ban alapított állami kutatóegyetemre csaknem 60 Nobel-díjas járt. Köztük van Steven Chu, aki az Egyesült Államok energiaügyi miniszterként tevékenykedett és fizikai Nobel-díjjal jutalmazták, ezenkívül az egyetem fizika, valamint molekuláris és sejtbiológia professzora, a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium igazgatója volt.

7. Oxfordi Egyetem 

Az Oxfordi Egyetemet 1096-ban alapítottak és körülbelül 58 Nobel-díjas járt ide. Közülük sokak neve lehet ismerős, például T.S. Eliot és William Golding íróké, valamint ide járt a befolyásos közgazdász, Sir John R. Hicks is.

8. Stanford Egyetem - Kalifornia

A Stanford a világ öt legjobb egyeteme közé tartozik, 1891-ben alapították és 58 Nobel-díjast számlál. A Stanford Egyetem professzora Michael Levitt például 2013-ban megosztva kapta a kémiai Nobel-díjat „a komplex kémiai rendszerek többszintű modelljének kifejlesztéséért.”

9. Yale Egyetem - New Haven, Connecticut

A Yale Egyetemet 1701-ben alapították, ehhez az egyetemhez mintegy 52 Nobel-díjas köthető. 2013-ban Robert J. Shiller, a Yale Egyetem professzora megkapta a közgazdasági Nobel-díjat. James E. Rothman, a Yale sejtbiológiai tanszékének professzora és elnöke pedig megosztva elnyerte a fiziológiai Nobel-díjat.

10. Párizsi Egyetem 

A Párizsi Egyetemet 1150-ben alapították és 51 Nobel-díjast számlál. Az ikonikus francia filozófus, Jean-Paul Sartre és az úttörő tudós, Marie Curie is a díjazottak között van, mindketten a Párizsi Egyetemen végeztek.