30 milliárd eurós alap szolgálja majd a EU zöldítését

Hírek2020. jan. 23.Növekedés.hu

Az Európai Unió közzétette annak az ezer milliárd eurós Green New Deal részleteit, amelynek célja a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentése és egy, a klímát kevésbé terhelő gazdaság kialakítása.

Az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen a klímaváltozás elleni harcot alapvető fontosságú feladatának tekinti. Kezdeményezésére Lengyelország kivételével valamennyi EU-tagállam vállalta, hogy a következő 30 évben átalakítja gazdaságát.

Lengyelország, amely energiaigényének körülbelül 80 százalékát szénből állítja elő, közölte: több pénzügyi garanciára van szüksége ahhoz, hogy elfogadja Európa új, 2050-re kitűzött célkitűzését.

A terv része egy Igazságos Átállási Alap létrehozása, egy olyan mechanizmus, amely segíteni kívánja a széntől függő országokat a fosszilis tüzelőanyagoktól való eltávolodásban - számol be az euronews.com.

Az Európai Bizottság összesen mintegy 100 milliárd eurót kíván biztosítani az új célprogram számára, amelynek része egy hozzávetőleg 30 milliárd eurós pénzügyi alap is.

Az alapot a Kohéziós Politika szabályai szerint kezelik majd. Forrásait az EU hosszú távú költségvetéséből kapja, amelyről a tárgyalások, az Európai Regionális Fejlesztési Alappal és az Európai Szociális Többlet-Alappal együtt, jelenleg zajlanak.

Az Európai Bizottság jelentős szénfelhasználású térségekről szóló, 2018. évi jelentése szerint napjainkban a szén az EU energiafogyasztásának 16 százalékát fedezi.

Becslések szerint 2030-ra a szénágazatban körülbelül 160 000 közvetlen munkahely szűnhet meg. Az Európában jelenleg működő, szénalapú erőművek kétharmada 2020 és 2030 között várhatóan bezár.