Klíma vagy üzlet? - Ez lesz a közeljövő legfontosabb kérdése a cégek számára

Hírek2020. jan. 13.Növekedés.hu

A német klímavédelem élharcosa, a Siemens, Ausztráliában szénbányát fejleszt. Hamarosan az összes cég elérkezik a döntés elé: a klímavédelem vagy az üzlet az első?

A német ipari vállalatcsoport, a Siemens hamarosan dönteni fog arról, részese marad-e annak az ausztráliai bányaprojektnek, amely az elmúlt időszakban éles viták középpontjába kerültA dw.com hírportálon olvasható cikk szerint a Siemens egy 18 millió euró (mintegy 6 milliárd forint) értékű szerződést kötött egy indiai cég által építendő szénbánya jelzőrendszereinek kiépítésére az ausztráliai Carmichael-ben.

Az országot pusztító bozóttüzek miatt egyre nagyobb a felháborodás Ausztráliában. A közvélemény haragja a kormány, különösképpen annak klímapolitikája ellen fordult. Ausztrália széntüzelésű erőművei miatt a világ egyik legnagyobb, egy főre jutó széndioxid-kibocsátója.

Az ausztrál események Németországban a figyelem középpontjába állították a Siemens részvételét a Carmichael-i bánya-projekt előkészítési munkálataiban. A Fridays for Future iskolai klímavédelmi mozgalom egyik fő németországi szervezője, Luisa Neubauer felkereste az ügyben a Siemens vezérigazgatóját, Joe Kaesert.

Luisa Neubauer, klímaaktivista és Joe Kaeser a Siemens vezére 

A találkozást követően Joe Kaeser megerősítette, hogy a Siemens felülvizsgálja részvételét a projektben és hamarosan döntést hoz az ügyben. Jelezte: bizonyos mértékben már sajnálják, hogy tavaly csatlakoztak a projekthez.

Nagyon sokféle vállalkozásban veszünk részt, és nem kétséges, hogy néha hibát követünk el. Értjük, hogy jobban át kell gondolnunk az ügyeket és gyorsabban azonosítanunk kell a problémákat még azokban a projektekben is, amelyekben csak közvetve veszünk részt.

A Carmichael projektet az indiai Adani-csoport fejleszti Central Queensland térségében, a Galilee medence északi részén. Ez lesz Ausztrália legnagyobb, egyben a világ egyik legnagyobb szénbányája. A projekt magas költségei és különösképpen kedvezőtlen környezeti hatásai miatt rendkívül éles bírálatokban részesül. Sokakat aggaszt, milyen károkat okozhat a közeli Great Barrier Reef korall-zátony jövőjét illetően és milyen mértékű széndioxid-kibocsátást idézhet elő.

A bozóttüzek mértéke és a világ túlmelegedése közötti összefüggés miatt Ausztrália egész szénágazatára súlyos árnyék vetül.

A Siemens közreműködését bíráló hangok a közelmúltban jelentősen megerősödtek, miután Nick Heubeck, a Fridays for Future egyik aktivistája a „change.org” honlapon felhívást jelentetett meg a német nagyvállalat szerepvállalásával kapcsolatban.

A Siemens Németországban bejelentette, hogy 2030-ra karbonsemlegessé kíván válni és felelősségének megfelelően kíván eljárni

olvasható a felhívásban.

Az elmúlt hónapok során a Siemens egyetlen alkalmat sem szalasztott el, hogy önmagát a klíma védelmezőjének állítsa be. Képmutató és elképzelhetetlenül felelőtlen lenne részéről, ha ezek után részt vállal az ausztrál bánya megépítéséből. Ezt nem engedhetjük meg!

A felhívást közel 60 000 támogató írta alá, ami további nyomást helyezett a Siemens-re. A vállalat szerepvállalása ellen országszerte tüntettek Németországban.

Joe Kaeser és Luise Neubauer találkozója a feszültség oldását célozta. A vezérigazgató felajánlotta a 23 éves aktivistának, hogy vállaljon szerepet a Siemens Energy felügyelő bizottságában.

A Siemens bejelentette, hogy fontolóra veszi az ausztrál bányában történő megbízását érintő aggodalmakat. „Nagyon komolyan vesszük a bírálatokat és kellő időt fordítunk a különböző megoldási lehetőségek áttekintésére” mondta a Siemens egyik szóvivője.