Gulyás Gergely: az idei költségvetés tartaléka komoly mozgásteret nyújt a válságkezelésre

Hírek2020. márc. 19.Fellegi Tamás

Több új és érdekes dolog hangzott el a koronavírus járvánnyal és annak gazdasági hatásaival kapcsolatban a csütörtöki Kormányinfón.

Kárenyhítés rövid és hosszabb távon

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a legfontosabb az emberi élet, de a magyar, az európai és világgazdaságot is megterheli a világjárvány, ezért nagyon fontos a gazdasági károk minden lehetséges eszközzel való enyhítése, ezt szolgálja a szerdán bejelentett intézkedéscsomag is. Hozzátette, hogy egyrészt rövidtávon a lehetőségekhez képest biztosítani minden szükséges életfeltételt, ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy amikor újra indulhat a normális élet, minél kevesebb maradandó kár legyen, például kitarthassanak addig a vállalkozások, így alkalmazottaik újra felvehessék a munkát.

Hiteltörlesztési moratórium, fogyasztási hitelek

A hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatban elhangzott, hogy ha az ügyfél nem lép mást, automatikusan létrejön a moratórium, év végéig nem kell fizetni, a futamidő pedig a kieső idővel meghosszabbodik. Ugyanakkor a babaváró hiteleknél más a helyzet: ott nincs futamidő hosszabbítás, és ennek sokaknál nincs is jelentősége, miután eleve nem kell az első időszakban törleszteni, ha teljesült a gyermekvállalási feltétel.

Egy kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy a keletköző többletköltséget vélhetően jórészt a bankok fogják állni, miután tavaly összesen 500 milliárd forintos nyereségük volt, így elbírják, hogy a járvány okozta kár enyhítéséhez hozzájáruljanak.

A fogyasztási hiteleknél pedig azért limitálták a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban a THM-et, mert valószínűsítik, hogy a jelenlegi helyzet okozta nehézségeket ilyen kölcsönökkel próbálják átvészelni, és cél az, hogy ez ne okozzon különösen nagy megterhelést.

Költségvetési hatások

Fontosnak tartja a kormány, hogy a munkaadók és a munkavállalók szabadon egyezhessenek meg arról, hogy az átmeneti időben milyen megoldást választanak (a 2008-a válság után például gyakran a 4 napos munkahét volt a megoldás).

A Növekedés.hu kérdésére, hogy mekkora tartaléka van a költségvetésnek, Gulyás Gergely elmondta, hogy az idei költségvetést a GDP 1 százalékának megfelelő tartalékkal tervezték, ami 490 milliárd forint. Ez elég komoly mozgásteret nyújt a válságkezelésre, de hozzátette, hogy ha hosszan tart a gazdasági leállás, az a bevételi oldalon a tervezetthez képest jelentős kiesést okozhat, ezzel a hatással is számolni kell.

Áruszállítás

A miniszter elmondta, hogy az áruszállítás zavartalansága érdekében a tranzitútvonalak megnyíltak, megkérdeztük, hogy lesz-e elég sofőr a szállítási feladatok lebonyolításához. Azt a választ kaptuk, hogy vélhetően sikerül ezt biztosítani: adott esetben kevésbé tapasztalt, rutinos sofőrök is munkába állhatnak, de mivel most a forgalom jóval kisebb az utakon, ez nem okoz problémát.

Vélelmezett betegszám

Gulyás Gergely a járvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy az általános szakértői vélekedés szerint, amire a kormány is számításait alapozza, a kimutatott esetek 10-15-szöröse lehet az összes koronavírusos megbetegedés, csak ezek látens esetek, tünetek nélkül vagy enyhe tünetekkel. Megkérdeztük, hogy ha ez így van, akkor a kimutatott esetekhez képesti 2 százalék körüli halálozási arányszám is csak 0,2 százalék lehet-e az összes megbetegedéshez képest, azt a választ kaptuk, hogy ez reális lehet, ezért a túlnyomó többségnek nem is kell félnie a betegségtől, viszont nagyon fontos, hogy a nagyobb kockázatnak kitetteket ne fertőzzék meg a többiek.

Várható lefutás

A Növekedés.hu azt is megkérdezte, hogy a kínai példa alapján lehetségesnek tartják-e, hogy egy-másfél hónap alatt lefut a járvány. Gulyás Gergely azt mondta, hogy Kínában novemberben bukkanhatott fel a vírus, így ez már öt hónap, nálunk ugyanakkor január a vélelmezett megjelenés, ehhez képest az öt hónap június, ezért is számoltak június 30-ig sok intézkedéssel első körben.