A járvány miatt teljesen átalakul a magyar startup világ

Hírek2020. okt. 20.B.F.

Azok a cégek és szervezetek fognak nagyon lemaradni, akik úgy készülnek, hogy a vírus után ugyanolyan lesz minden, mint előtte – hangzott el az MKT Startup Szakosztályának kerekasztal-beszélgetésén, melyre az 58. Közgazdász Vándorgyűlés keretében került sor. A szakértők megvitatták többek között a hazai startup szektor lehetőségeit és kilátásait a koronavírus-járványt követő időszakban.

A felsőoktatás a vírus után biztos nem lesz olyan, mint előtte – értékelte a helyzetet Fehér Péter, aki az executive degree programokért és szakirányú továbbképzésekért felelős dékán a Budapesti Corvinus Egyetemen. Hozzátette, az egyetemnek van egy sajátossága: nem csak oktatnak, de kutatnak is, nagyon sokszor a diákokat is belevonják a folyamatokba.

„Van például egy fintech menedzser programunk, ez egy egyéves posztgraduális program, gyakorló szakembereknek. A feladatuk az, hogy a problémák alapján induljanak el és nézzék meg, hogy arra milyen megoldást tudnak adni.”

Most, hogy átviszik az előadásokat online formába, felszabadul az erőforrás a gyakorlatra, és arra, hogy jobban tudjanak a hallgatókkal foglalkozni. Azt látják, hogy sokkal inkább egy gyakorlatiasabb jellegű és egy támogató jellegű oktatási irányba kell elmenniük – hangsúlyozta.

Az MKT Startup Szakosztályának kerekasztal-beszélgetése
Résztvevők (jobbról balra): Turcsán Tamás CEO, társalapító, POZI.io, az MKT Startup Szakosztályának elnöke; Fehér Péter executive degree programokért és szakirányú továbbképzésekért felelős dékán, BCE; Mezei István alapító, Evolvens Group Kft; Kovács Roland CEO, társalapító, POZI.io

Amit a Covid-19 lerombol, az a régi modellek. Nagyon kevés dolog marad ugyanolyan, mint amit korábban tapasztaltunk – emelte ki Turcsán Tamás POZI.io társalapítója, amely digitális platform egyszerre startup ötlettár és teszi lehetővé a kapcsolódást az innovációs ötletek és a nagyvállalatok közt, továbbá az MKT Startup Szakosztályának elnöke és a beszélgetés levezető elnöke. Meg kell tanulni átállni bizonyos dolgokra, meg kell tanulni együtt dolgozni máshogy - tette hozzá.

Kovács Roland szintén a POZI.io társalapítója, elmondta, jelenleg nagyon szűk az a keresztmetszet, ahol az innováció kapcsolódhat a nagyvállalatokhoz.

„Sok olyat láttunk, hogy egy adott problémára érkezik sok száz megoldás. Jó esetben az első három-ötöt valamilyen formában díjazzák, és itt véget is ér a történet. De nem tudjuk, hogy azokkal az ötletekkel mi lesz később. A másik kérdés, hogy mi lesz a többi 95 ötlettel és az ötletek mögött álló személyekkel. Alapvetően ezen a gondolatmeneten indultunk el, amikor a POZI-t elkezdtük kidolgozni.”

A Covid-19 az összes olyan eseményt meghiúsította, ami találkozási pont lehetne az ökoszisztéma szereplőinek.

„Az első gondolatunk az volt, hogy kell valamilyen esemény, ahol az emberek összegyűlnek.”

Március-áprilisban kezdtek jönni a Covid elleni megoldások, mindenféle hackathonok, vagyis startup-ötletversenyek. Olyan gondolatok fogalmazódtak meg bennük, mint például:

„Mi lenne, ha egyet tovább lépnénk, és a Covid utánra néznénk egy kicsit? Mely iparágak gondolkodnak előre, kik azok, akiknek valamiféle megoldás van a fejükben? Hogyan tudjuk őket összegyűjteni és láthatóvá tenni?”

Nem szerették volna, ha az történik, hogy rendeznek egy versenyt, és csak az első három embert díjazzák, hanem az összes ötletet meg szerették volna mutatni, hogy az emberek eldöntsék, melyik érdekes.

„Ez az, amit most csinálunk a POZI-val. Próbáljuk elérni, hogy ezek az ötletek megmaradjanak. Az esemény után is próbálunk valahogy segíteni ezeknek az embereknek, hogy az értelmes, megvalósítható ötletekből valami elinduljon.”

Most rengeteg mentor és tanácsadó érkezik az oldalra, akik hasonló szellemiséggel próbálják az ökoszisztémát vizsgálni. Egyelőre egy olyan helyszínt biztosítanak nekik, ahol tudnak találkozni, és beszélgetni szabadon.

Mezei István az óragyártással foglalkozó Evolvens Group Kft. alapítója elmondta, márciusban el kellett döntenie, hogy hazamennek, és várnak, takaréklángon elkezdenek-e üzemelni, esetleg elkezdenek valamit fejleszteni. Hangsúlyozta: 

„Azt tudtam biztosan, hogy ha nem próbálok meg tenni valamit, akkor rosszul érzem magam.”

Tavaly indítottak egy olyan részleget, ahol bőrdíszműves termékeket kezdtek el gyártani. Tehát az infrastruktúra és a szakember adott volt a maszkgyártáshoz.

„Elkezdtünk fejleszteni egy cserélhető szűrős maszkot. Vasárnap felhívtam a kollégámat, hogy mi lenne, ha készítenénk egy maszkot, hétfőn elkezdtük fejleszteni, szerda-csütörtökre olyan 50 prototípust megépítettünk, pénteken elkészült, szombaton befotóztuk, vasárnap föltettük a honlapra. Arra számítottunk, hogy napi 10-20 darabot fogunk gyártani.”

Volt már 400 darabos megrendelésük, pár napra rá pedig már 1200 darabos is.

Kovács Roland kiemelte, hogy a B-tervük a második hullám idején az az, hogy mennek tovább az A-tervvel: igyekeznek minél több embernek elérhetővé tenni az online világban a kapcsolódási pontot.

Mezei István szerint az ő B-tervük az, hogy az online vonalon megerősödjenek, és továbbra is az eredeti koncepcióval, az óragyártással foglalkozzanak. A maszk el fog tűnni a kínálatukból.

Fehér Péter úgy fogalmazott, hogy az A-terv, azaz a hagyományos oktatás helyett most a B-terv működik, azaz a hibrid oktatás. Azok a cégek és szervezetek fognak nagyon lemaradni, akik úgy készülnek, hogy a vírus után ugyanolyan lesz minden, mint előtte – tette hozzá.