Újra romlanak a gazdasági kilátások – közel a kijózanodás a részvénypiacokon?

Pénzügy2020. okt. 20.HP
A rovat támogatója:

A járványhelyzet fokozódásával és a gazdasági mutatók gyengülésével megnőtt egy újabb részvénypiaci esés valószínűsége. A részvények világszerte hatalmasat emelkedtek a tavaszi mélypontokról, miközben a reálgazdasági teljesítmény óriási lemaradásban van.

Második hullám

A fertőzésszámok újra emelkednek Európa szerte. Számos uniós országában újabb és újabb társadalmi korlátozó intézkedéseket vezetnek be. A holland miniszterelnök már azzal fenyegetőzik, ha nem viselnek maszkot a lakosok, akkor a szélesebb körű lezárást kockáztatják. A 17 milliós lélekszámú Hollandiában például 24 óra alatt 6500 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak.

A járványhelyzet fokozódása miatt az eurózónában ismét nehéz helyzetbe kerül a szolgáltatói szektor. Az előremutató szolgáltatói beszerzési menedzserindex újra zsugorodást vetít elő az euróövezetben.  Ezzel párhuzamosan a fogyasztói és gazdasági hangulatot mérő mutatók ismét negatív képet festenek.

Ebből a kedvezőtlen folyamatból sajnos egy ország sem tudja kivonni magát. Magyarországon is érdemben lassulhat a gazdasági kilábalás. A külső környezet tartós gyengélkedése következtében ráadásul a hazai exportszektor hosszabb ideig nyomás alatt maradhat.

A második hullám miatt a fogyasztók óvatosabbá válnak, nem költenek annyit. Ez a vállalati szektor árbevételét nagymértékben visszaveti. A leginkább érintett szektorok ráadásul az első hullám miatt már felélték a megtakarításaik zömét, így nehezebben tudják megtartani a munkavállalóikat. Ennek tükrében újra megemelkedhet Európa-szerte a munkanélküliségi ráta. Ugyanez igaz mellesleg a világ nagy részére is.

Tőzsdék

A német és az amerikai tőzsdeindexek ennek ellenére visszaemelkedtek a járvány előtti szintek közelébe, de nagyon sokat meneteltek a tavaszi mélypontokról a feltörekvő régiós részvények is.

A jegybanki pénzpumpa és a kormányzati támogató intézkedések hatására hatalmasra nyílt az olló a részvényárak és a reálgazdaság teljesítménye között.

A gazdasági kilátások újbóli romlását ugyanakkor még nem árazták be a részvénypiacok. A koronavírus második hulláma miatt a kilábalás sokkal lassabb lehet.

Ennek fényében a vállalati szektor eredménye is jóval gyengébben fog alakulni. Az elkövetkezendő negyedévekben jó eséllyel több vállalat is lefelé módosítja a várakozásait és tervszámait, amit eladással jutalmazhatnak a csalódott befektetők. Az elkövetkezendő időszakban tehát megnőtt a kockázata egy-egy részvénypiaci esésnek.

Bankszektor

A nem-teljesítő hitelállomány várható megemelkedése komoly terhet róhat az európai és amerikai bankrendszerre. Az alacsony kamatkörnyezet is a korábban gondoltnál tovább velünk maradhat, ami negatívan hat a banki kamatmarzsokra. Ez tartósan nyomás alatt tarthatja a bankrészvények árfolyamát. Egy kevésbé nyereséges bankrendszer csak óvatosabban hitelez, ami kedvezőtlen a fogyasztásra nézve is.

Az alacsony olajárak és a visszafogottabb kereslet miatt a kisebb olajipari vállalatok pénzügyi stabilitása meggyengült. Az esetleges olajipari csődök idővel szintén megemelhetik a nem-teljesítő banki hitelállományt.

Pozícionáltság és árazottság

A befektetői pozícionáltságot mérő mutatók ismét azt jelzik, hogy kezdenek túlvetté válni a fejlett és fejlődő piacok. Egyre jobban fogy a vevő, ami növeli az esélyét egy újabb részvénypiaci esésnek.

Emellett a piacok zöme visszaemelkedett a járvány előtti szintekre. Visszatértünk tehát a korábbi extrém magas árazottsághoz is. Ami pedig drága, az kevésbé vonzó.

A nemzetközi kockázati étvágy hullámzása a magyar részvénypiacra is hatással lehet. Az sem jelent feltétlenül nagyobb védelmet, hogy az elmúlt időszakban a BUX index sokkal kevesebbet emelkedett, mint más feltörekvő vagy fejlett piacok.

Remény

A befektetők újabb és újabb jegybanki támogató intézkedésekben és a vakcina kifejlesztésében reménykednek. Utóbbit azonban hatalmas bizonytalanság övezi.

A központi bankok ugyan megteszik a szükséges lépéseket világszerte, de a monetáris politika gyakorlatilag már elérte a határait. Egy járványhelyzetre amúgy is nehéz hatékony jegybanki választ adni.

Az Európai Központi Bank akár már decemberben fokozhatja a kötvényvásárlási programját. Az eurózóna inflációja ugyanis az év végéig a negatív tartományban maradhat, de a gazdasági környezet gyengülése is ösztönzőleg hathat a döntéshozókra.

Az Egyesült Államokban ugyan magasabb szinteken van az infláció, de a növekvő munkanélküliség és a gyenge lábakon álló fogyasztás továbbra is szükségessé teszi a Fed agresszív jelenlétét. Az amerikai jegybank ráadásul jellemzően szereti „meggátolni” a komolyabb tőkepiaci zuhanásokat.

Összegzés

A lefelé mutató kockázatok jelenleg sokkal magasabbak, reális a veszélye egy tőkepiaci esésnek. A zuhanás mértékét ugyanakkor mérsékelhetik a különféle jegybanki és kormányzati gazdaságvédelmi intézkedések.