A modern világ nyolc legbefolyásosabb uralkodói dinasztiája

Hírek2019. okt. 19.Növekedés.hu

Bár sok helyen él még az alkotmányos monarchia intézménye, a legtöbb uralkodói család inkább csak szimbolikus hatalommal bír, de azért akad, akinek tényleges hatalom összpontosul a kezében. A Newsweek összegyűjtötte a jelenleg legbefolyásosabb dinasztiákat.

Marokkó: Alavita-dinasztia

Az Alavita egy újkori muszlim dinasztia, amely a mai Marokkó területén uralkodik a 17. század közepe óta. Dinasztikus elődje a Szaaditák. A jelenlegi vezető, VI. Mohammed marokkói király, aki rengeteg pénzt fordít az ország fejlesztésére, így elnyerte a „szegények királya” nevet.

Eswatini (Szváziföld): Dlamini-dinasztia

A Dlamini-dinasztia a 18. század óta uralkodik Szváziföldön, Délkelet-Afrikában. 2018-ban III. Mswati szváziföldi király az ország függetlenségének 50. évfordulója alkalmából átnevezte országát eSwatini Királyságra, amely szváziul szvázik földjét jelent. Érdekesség, hogy a királynak 15 felesége van, és jó barátok az angliai Harry herceggel.

Anglia: Windsor-ház

A Windsor-házat 1917-ben alapította meg V. György brit király, amikor saját és családja német nemesi címeiről lemondott és elhagyta a Szász–Coburg–Gothai-ház megnevezést. Erre azért került sor, mert az első világháború alatt igen heves németellenes érzések uralkodtak Nagy-Britanniában. A Windsor-ház feje az uralkodó, II. Erzsébet brit királynő.

Japán: Jamato-dinasztia

A világ legrégebbi állandó örökös monarchiája a Jamato-dinasztia, amely Kr. e. 660 óta irányítja Japánt. A II. világháború végéig a világ leggazdagabb uralkodó családja volt. Bár a japán császárokat mindig is tisztelték az országban, a jelenlegi uralkodó inkább szimbolikus hatalommal bír. Naruhito császár 2019.május 1-től uralkodik, miután miután apja lemondott egészségügyi okok miatt.

Szaúd-Arábia: Szaúd-dinasztia

Szaúd-Arábia nevének első része Abdul-Aziz ibn Szaúd, az ország első uralkodójának nevét őrzi, kinek dinasztiája vezeti az államot a mai napig. Teljhatalmú uralkodóinak címe malik, azaz király, 2015 óta Szalman ibn Abdul-Aziz tölti be ezt a pozíciót.

Thaiföld: Csakri-dinasztia

A lista egyik legfiatalabb uralkodó családja a Csakri-dinasztia, amely 1782-ben alakult. Thaiföld jelenlegi királya Maha Vajiralongkorn, aki 2016-ban lépett a trónra, apja, az 1946-tól hét évtizeden át uralkodó, köztiszteletnek örvendő Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) halála után.

India: Nehru-Gandhi dinasztia

A Nehru és a Gandhi család a világ legerősebb politikai klánjai közé tartoznak. A Nehru-család már jóval azelőtt aktívan részt vett a politikában, hogy Dzsaváharlál Nehru a független India első miniszterelnökévé vált volna. A két család aztán egyesítette erőit: Indira Nehrut feleségül vette Feroze Gandhi 1942-ben.

Monaco: Grimaldi-ház 

Az 1160-ban alapított Grimaldi-ház akkor vált a tengerentúlon is nevezetessé, mikor 1956-ban Rainier herceg feleségül vette az amerikai filmsztárt, Grace Kellyt. Jelenleg fiuk, II. Albert uralkodik.