Hogyan tervezhető a jövő? – Jó példa Finnországból

Hírek2019. okt. 19.Növekedés.hu

Markku Wilenius, finn jövőkutató professzor célja, hogy megmutassa és feltárja nekünk az ajtónk mögött kopogtató jövőt. Arra keresi a választ és vázol fel érdekes, tettre sarkalló elméleteket, hogyan tudjuk még időben megállítani a negatív tendenciákat.

A gazdasági lassulás, a kapitalizmus látványos problémái és a globális klímaváltozás már erősen érezhetők, és hangsúlyosan követelik a gyors és hatékony, tettekben megnyilvánuló reagálást.

Legfőbb feladatunk, hogy a környezetünkre mért káros hatásokat minimalizáljuk, eközben pedig biztosítsuk társadalmak jólétét és boldogulását. Mindehhez elengedhetetlen a gazdasági struktúrák átalakulása, hiszen csak így tud megvalósulni a kiegyensúlyozott fejlődés, ami képes lehet visszaszorítani a munkanélküliséget, társadalmi egyenlőtlenséget, a klímaváltozást és a bioszféra totális szétrombolását.

Markku Wilenius professzor szerint most az a legfontosabb feladatunk, hogy forradalmasítsuk a világ energiatermelő rendszereit, amelyek még mindig fosszilis tüzelőanyagokkal biztosítják az elsődleges energiaellátás nagyját.

Markku Wilenius több mint húsz éve foglalkozik jövőkutatással, amely idő java részében a Finn Jövőkutatási Központban dolgozott. A Turkui Egyetem Gazdasági Karának jövőkutatási professzora.

Tíz éven belül mélyen 50% alá kell csökkenteni a fosszilis anyagokfelhasználásának arányát. Ez hatalmas kihívást jelent számunkra. Az egyik kulcsfontosságú kérdés az, hogy Kína és India hogyan fog ennek megfelelni.

Markku Wilenius könyvének 10 legfontosabb pontja:

  1. A gazdasági struktúráknak meg kell változniuk, hogy kiegyensúlyozott fejlődést teremthessenek, nem pedig munkanélküliséget, egyenlőtlenséget, klímaváltozást és a bioszféra szétrombolását.
  2. Bolygónk felmelegszik, és ez a mi tevékenységünk következménye.
  3. Mindenekelőtt minimalizálni kell a gazdasági növekedés okozta környezeti terhelést, oly módon, hogy a növekedés hozzáadjon az erőforrásainkhoz, és ne kimerítse azokat.
  4. A globális klímaváltozás megállításához az országok közti együttműködésre van szükség.
  5. A változás lehetséges, mert az emberek képesek az innovációra, más szóval az emberek alakíthatják a jövőt. Az innováció új hullámára van szükségünk, amely technológiai és politikai megoldásokat hoz.
  6. A technológiai haladás új távlatokat nyit az átfogó, radikális társadalmi változások előtt.
  7. A nagy technológiai vívmányok gyakran kéz a kézben haladnak a társadalmi változásokkal. A tudományos modellekben és elméletekben a változások kihatnak a társadalom szellemi alapjaira is, azokra a struktúrákra és értékekre, amelyekre a rendszer épül.
  8. A hatodik hullám, amelyik most formálódik, természeténél fogva valóban globális. Alakulása során élesebbé válik a versengés a technológiai fejlődés, a társadalmi egység és a kulturális tevékenység további meghatározó tényezőiért.
  9. A klímaváltozás enyhítése az új technológiánál sokkal többet igényel. A gondolkodásmódunk megváltoztatására van szükség.
  10. Mi vagyunk az utolsó generáció, amely megállíthatja a globális klímaváltozást, és mi rendelkezünk is ezzel az erővel.

A Jövő nyomában című könyv pirosan villogó vészjelzésekkel hívja fel az olvasók, az emberek, országok és vezetőik figyelmét, hogy mi vagyunk az utolsó generáció, amely képes még az elviselhető keretek között tartani a globális klímaváltozást.

Wilenius hangsúlyozza, hogy tudatos együttműködésre van szükség, mind a vállalatok, mind a magánszemélyek és államok, kormányok részéről. Amerikától kezdve Európán át egészen Kínáig. Bár a problémát nem azonos mértékben idéztük elő, csak együtt vagyunk képesek a kezelésére.

A szerző Finnország példáján keresztül mutatja be a kollektív probléma jelentkezését, a finn gazdasági és társadalmi lépések globális felmelegedésre gyakorolt hatását és sokszor súlyos következményét.

A technológiai fejlődés legtöbbször szerencsére együtt jár a társadalmi változásokkal, azonban a klímaváltozás kezelésére nem elég csupán az új technológiák bevetése, hanem a gondolkodásmódunkat is alapjaiban kell megváltoztatni.