A nagy ópiát botrány - Egy család lenne a háttérben?

Hírek2019. márc. 30.Miklósi B. Gabi

Többen halnak gyógyszer túladagolásban az Egyesült Államokban, mint autóbalesetben. A fájdalomcsillapítók szedése kritikussá vált, minden ötödik fiatal felnőtt halála az opiodokkal hozható összefüggésbe. Ősszel emiatt közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett Donald Trump.

Az opioid túladagolások 30 százalékkal nőttek egy év alatt az USA-ban. Az opiodok úgynevezett kábító fájdalomcsillapítók, amelyeket korábban csak a végstádiumban levő betegek kezelésénél alkalmaztak. A Purdue Pharma, az egyik gyártó viszont elérte, hogy széles körben alkalmazható legyen.

A Purdue alapító tulajdonosa a lengyel bevándorló gyökerekkel rendelkező Sackler család. Vagyonukat 13 milliárd dollárra becsülik, írja korábbi cikkében a Guardian. Nagylelkű mecénások, számos kulturális intézményt, egyetemet támogatnak.

A Sackler testvérek nevéhez fűződik az Oxycontin kifejlesztése, ez az első olyan opioid fájdalomcsillapító, amelyet komoly marketingkampánnyal vezettek be a piacra, mintha csak valami cukorka lenne. Kutatókat és orvosokat fizetett le a gyógyszergyár, hogy az erős függőséget okozó gyógyszert veszélytelennek nyilvánítassa a szakemberekkel. Az emberek rá is szoktak, olcsó drogként használták a fájdalomcsillapítót, visszaéltek a receptekkel, kialakult a feketepiac, az ellenőrizetlen fogyasztás. Egyre többen haltak meg, a heroinisták 80 százaléka érintett a recept csalásokban.

Évek alatt alakult ki a mai kritikus helyzet, korábban szenátusi bizottságok kezdtek vizsgálódni az öt legnagyobb Big Pharma vállalt körül, a Purdue Pharma 2007-ben úgy került el egy pert, hogy közel 20 millió dollárt fizetett, de nem ismerte el a jogsértést.

Tavaly ősszel viszont New York állam elindította az első olyan pert a vállalat ellen, amelyben felelősségre kívánják vonni a Sackler család nyolc tagját, három generációra visszamenően.

A vád az, hogy a Purdue Pharma csökkentette az opioidokkal összefüggő függőség kockázatát, eltúlozta az előnyöket. A gyógyszergyár visszautasította ezeket a vádakat,

Januárban a Wall Streat Journal lehozta a gyártó közleményét, miszerint befejezik az Oxycontin népszerűsítését az orvosok körében.

Majd azt is bejelentették, kifejlesztettek egy másik gyógyszert, ami enyhíti a szenvedélybetegek tüneteit. Milliárdosok lettek a függőkből, most majd keresnek a leszoktatásból.

Március végén újra a reflektorfénybe került a milliárdos család, ugyanis „önként”, 75 millió dollárral járultak hozzá egy oklahomia drogrehabilitciós központ építéséhez. Azt is bejelentették, hogy a Sackler Alapítvány felfüggeszti a nagy múzeumok támogatását, nem kap pénzt a londoni Tate Gallery, sem a National Portrait Gallery.

Februárban egy tüntetés hatására a Guggenheim Múzeum már jelezte, nem fogad el több adományt a családtól.

A héten megszólalt New York állam ügyésze, beszélt az egész amerikai közvéleményt érdeklő perről. Az államügyész bizonyítékokat mutatott be arról, hogy Richard Sackler, a Purdue értékesítésért felelős alelnöke arról beszélt egy partin 1996-ban, hogy a fájdalomcsillapító és a gyógyszergyár stratégiája sikeres lesz, hogy a receptáradat elsöpri a versenyt.

A bizonyítékok lassan összeállnak ahhoz, hogy döntés szülessen a gyógyszergyártók személyes felelősségéről, többé ne bújhassanak el a vállalat mögé.