A nagy ópiát botrány - Egy család lenne a háttérben?

Hírek2019. márc 30.Miklósi B. Gabi

Többen halnak gyógyszer túladagolásban az Egyesült Államokban, mint autóbalesetben. A fájdalomcsillapítók szedése kritikussá vált, minden ötödik fiatal felnőtt halála az opiodokkal hozható összefüggésbe. Ősszel emiatt közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett Donald Trump.

Az opioid túladagolások 30 százalékkal nőttek egy év alatt az USA-ban. Az opiodok úgynevezett kábító fájdalomcsillapítók, amelyeket korábban csak a végstádiumban levő betegek kezelésénél alkalmaztak. A Purdue Pharma, az egyik gyártó viszont elérte, hogy széles körben alkalmazható legyen.

A Purdue alapító tulajdonosa a lengyel bevándorló gyökerekkel rendelkező Sackler család. Vagyonukat 13 milliárd dollárra becsülik, írja korábbi cikkében a Guardian. Nagylelkű mecénások, számos kulturális intézményt, egyetemet támogatnak.

A Sackler testvérek nevéhez fűződik az Oxycontin kifejlesztése, ez az első olyan opioid fájdalomcsillapító, amelyet komoly marketingkampánnyal vezettek be a piacra, mintha csak valami cukorka lenne. Kutatókat és orvosokat fizetett le a gyógyszergyár, hogy az erős függőséget okozó gyógyszert veszélytelennek nyilvánítassa a szakemberekkel. Az emberek rá is szoktak, olcsó drogként használták a fájdalomcsillapítót, visszaéltek a receptekkel, kialakult a feketepiac, az ellenőrizetlen fogyasztás. Egyre többen haltak meg, a heroinisták 80 százaléka érintett a recept csalásokban.

Évek alatt alakult ki a mai kritikus helyzet, korábban szenátusi bizottságok kezdtek vizsgálódni az öt legnagyobb Big Pharma vállalt körül, a Purdue Pharma 2007-ben úgy került el egy pert, hogy közel 20 millió dollárt fizetett, de nem ismerte el a jogsértést.

Tavaly ősszel viszont New York állam elindította az első olyan pert a vállalat ellen, amelyben felelősségre kívánják vonni a Sackler család nyolc tagját, három generációra visszamenően.

A vád az, hogy a Purdue Pharma csökkentette az opioidokkal összefüggő függőség kockázatát, eltúlozta az előnyöket. A gyógyszergyár visszautasította ezeket a vádakat,

Januárban a Wall Streat Journal lehozta a gyártó közleményét, miszerint befejezik az Oxycontin népszerűsítését az orvosok körében.

Majd azt is bejelentették, kifejlesztettek egy másik gyógyszert, ami enyhíti a szenvedélybetegek tüneteit. Milliárdosok lettek a függőkből, most majd keresnek a leszoktatásból.

Március végén újra a reflektorfénybe került a milliárdos család, ugyanis „önként”, 75 millió dollárral járultak hozzá egy oklahomia drogrehabilitciós központ építéséhez. Azt is bejelentették, hogy a Sackler Alapítvány felfüggeszti a nagy múzeumok támogatását, nem kap pénzt a londoni Tate Gallery, sem a National Portrait Gallery.

Februárban egy tüntetés hatására a Guggenheim Múzeum már jelezte, nem fogad el több adományt a családtól.

A héten megszólalt New York állam ügyésze, beszélt az egész amerikai közvéleményt érdeklő perről. Az államügyész bizonyítékokat mutatott be arról, hogy Richard Sackler, a Purdue értékesítésért felelős alelnöke arról beszélt egy partin 1996-ban, hogy a fájdalomcsillapító és a gyógyszergyár stratégiája sikeres lesz, hogy a receptáradat elsöpri a versenyt.

A bizonyítékok lassan összeállnak ahhoz, hogy döntés szülessen a gyógyszergyártók személyes felelősségéről, többé ne bújhassanak el a vállalat mögé.


 

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.