A Rolls-Royce mini atomerőművek sorozatgyártását tervezi

Hírek2020. jan. 27.Növekedés.hu

Az évtized végére mini atomerőművek szolgáltathatják az energiát az Egyesült Királyságban - olvasható a bbc.com hírportálon.

A Rolls-Royce képviselői egy televíziós műsorban elmondták: 2029-re előre gyártott, e célra létrehozott üzemben készített erőműveket terveznek üzembe állítani és működtetni.

A mini atomerőművek sorozatban készülhetnek, elemeik pedig teherautón szállíthatóak előkészített helyükre. Ez kiszámíthatóbbá teszi előállítási költségeiket.

Az elképzelés ellenzői azt állítják, hogy az Egyesült Királyságnak egységesen le kellene mondania az atomenergia alkalmazásáról és figyelmét inkább az olcsóbb megújuló erőforrásokra kellene fordítania.

A környezetvédők az atomenergia tekintetében megosztottak. Számosan fenntartják azt a véleményt, hogy veszélyes és drága, mások úgy látják, hogy a zéró kibocsátás 2050-ig való eléréséhez minden technológiára szükség van. Az iparág azonban bízik abban, hogy a mini reaktorok költségek tekintetében is versenyképesek lehetnek az olcsó megújuló energia-termelő kapacitásokkal, mint amilyenek például a tengerparti szélfarmok.  

A Rolls-Royce egy olyan konzorciumot vezet, amely kisméretű, elemekből álló reaktorokat (SMR) épít és korábbi atomerőművek helyszínein állítja fel azokat Cumbriaban vagy Walesben. A vállalat úgy látja, az Egyesült Királyság területén 10-15 ilyen erőművet állíthat fel.

A létesítmény mérete körülbelül 0,6 hektár, amely 4 hektáron helyezhető el. Ez 16-szor kisebb, mint egy hagyományos atomerőmű, például a Hinkley Point területigénye.

Az SMR-ek olyan kis méretűek, hogy elméletileg minden egyes városnak lehet saját reaktora. A ma működő helyek igénybevételével azonban megteremthető az esetleges terrorista támadások elleni biztonság.

A minierőművek ötlete jó hír az atomiparnak, amelyet az utóbbi időben nehéz helyzetbe hozott a megújulók gyorsan csökkenő költségei.

Az elmúlt néhány évben számos nagy nukleáris projekt hiúsult meg, mivel a japán vállalatok, a Toshiba és a Hitachi a szükséges források hiányában kivonult az ágazatból. Ugyanakkor a Hinkley Point beruházása 3 milliárd fonttal többe kerülhet, mint tervezték, visszhangozva a korábbi viták során felhozott érveket.

A mini erőművek trükkje, hogy az elemek digitális öntési módszerekkel, robotok alkalmazásával készülnek és a helyszínen állítják össze. Ez az eljárás rendkívüli mértékben csökkenti a költségeket és olcsóbb áram-árat eredményez.

mondta Paul Stein, a Rolls-Royce vezető technológusa. 

A Rolls-Royce bízik abban, hogy az SMR-ek külföldre történő eladásával az egységek száma olyan mértékben növelhető, hogy a gyártás gazdaságos lesz.