Apokaliptikus látvány: videó arról, mi történne, ha eltűnnének az óceánok a Földről

Hírek2020. feb. 24.Növekedés.hu

Egy több mint tíz éves NASA videó nemrégiben készített átdolgozásán a Japán Űrügynökség tudósa bemutatja, hogyan nézne ki, ha az összes víz felszívódna. Az óceánok és tengerek eltűnésével alaposan átrajzolódnának bolygónk domborzati viszonyai.

A NASA még 2008-ban készített egy látványos videót arról, milyen lenne a Föld, ha felszínéről eltűnnének az óceánok. 12 évvel később a korszerű technológiát felhasználva, James O'Donoghue tudós, aki jelenleg a Japán Űrügynökség (JAXA) kutatója, korábban pedig a NASA-nál dolgozott, átdolgozta az eredeti felvételt – számol be róla a Business Insider.

Ahogy a részletgazdag videón lassan eltűnnek az óceánok, elsőként a rejtett földterületek bukkannak elő, majd azok a kontinentális talapzatok is láthatóvá válnak, amelyeket őseink egykor arra használtak, hogy benépesítsék a földrészeket. Ilyen átjáró köti össze például Európát az Egyesült Királysággal, Szibériát Alaszkával és Ausztráliát az őket körülvevő szigetvilággal. Az új videó készítője szerint az is jól látszik, hogy mennyire alacsonyak voltak az óceánok, amikor őseink kontinensről kontinensre vándoroltak.

A szimuláció szerint felszínre kerülne a Föld leghosszabb hegysége is, az Óceáni hátságrendszer, ehhez viszont már 2000-3000 ezer métert kellene csökkennie a tengerszintnek. Jelenleg 90 százalékát tengervíz borítja.

Az is kiderül a videóból, hogy ha 6000 méterrel csökkenne a tengerszint, a Mariana-árokhoz hasonló mélytengeri árkok kivételével szinte teljesen eltűnne a Földről az összes óceán és tenger.