Teljesen befagyhat a kínai gazdaság - avagy a koronavírus gazdasági hatásai

Elemzések2020. feb. 24.Harsányi Péter

Akár 80 százalékkal is csökkenhetnek februárban a személygépjármű értékesítések Kínában a koronavírus terjedése miatt. Meredeken süllyed emellett Kína napi kőolajkereslete, acél iránti kereslete, és az erőművek szénfelhasználása. Nagyot esett a napi ingatlanértékesítés volumene is. Az alábbiakban a koronavírus aktuális gazdasági hatásait vizsgáltuk.

Borús kilátások

20 százalékkal csökkentek januárban éves alapon Kínában a személygépjármű eladások. A kereskedelmi háború és a kínai gazdaság lassulása miatt a szektor már a tavalyi évben is zsugorodott, de a koronavírus miatt most új lendületet kaphat a visszaesés.

Személygépjármű értékesítések, Kína, éves változás

Forrás: zerohedge

A kínai autókereskedők szövetsége által készített felmérés szerint, az autókereskedők 50 és 80 százalék közötti visszaesést várnak a személygépjármű értékesítésekben idén februárban az előző évhez képest.

Már január végén is arról számolt be az autókereskedők 70 százaléka, hogy alig volt vásárlójuk. A koronavírus terjedése miatt azóta csak rosszabbodott a helyzet, főleg, hogy időközben számos területet lezártak Kínában, és korlátozzák az utazási lehetőségeket.

Utasforgalom alakulása (közút, vonat, hajó, repülő)

Forrás: Goldman Sachs, zerohedge

Árulkodó jelek

A Bloomberg forrásai alapján a kínai kőolaj kereslet napi három millió hordóval, azaz 20 százalékkal csökkenhet az egyre inkább lebénuló kínai gazdaság miatt. Ekkora visszaesésre a 2008/2009-es gazdasági világválság óta nem volt példa.

Az acél iránti kereslet is meredeken zuhan, amit az alábbi ábra is jól szemléltet.

Acél iránti kereslet alakulása

Forrás: Goldman Sachs, zerohedge

A visszafogottabb gazdasági aktivitás a kínai erőművek szénfelhasználásán is látszik.

Forrás: Goldman Sachs, zerohedge

Ezzel egyidejűleg a napi ingatlanértékesítési volumenek is drasztikusan visszaestek. Ez az ingatlanárak mérséklődését vetíti előre, ami nem túl jó hír a bankszektornak sem.

Forrás: Goldman Sachs, zerohedge

A nagykereskedelmi élelmiszerárak is gyorsabban emelkednek idén, melyek a kiskereskedelemben is drágulást jeleznek előre.

Nagykereskedelmi élelmiszerárak alakulása

Forrás: Goldman Sachs, zerohedge

Gazdasági hatások

A vírus terjedése, a kormányzati intézkedések, és a lakosság elővigyázatossága miatt számottevően mérséklődhetnek az első negyedévben a kiskereskedelmi értékesítések Kínában, miközben egyre jobban akadozik az ellátási lánc. Utóbbi az ipari termelést és a kereskedelmi folyamatokat is nagyban korlátozza.

Az aktuális piaci becslések és tanulmányok szerint a koronavírus 0,2 és 1 százalék közötti értékkel csökkentheti az egész éves kínai GDP növekedési ütemet, amennyiben viszonylag korán sikerül megfékezni a vírust.

Zeng Gang, a kínai pénzügyi és fejlesztési intézet alelnöke szerint koronavírus gazdasági hatása az idei első negyedévben megegyezhet a 2003-as csaknem világméretű SARS járványéval. Akkor közel 2 százalékponttal mérséklődött Kínában a negyedéves növekedési dinamika.

Zeng nem számol jelentős hosszú távú negatív hatásokkal, azt azonban elismerte, hogy a szolgáltatói szektor és a kisebb likviditással rendelkező cégek nyomás alá kerülhetnek. Ezzel összhangban a munkanélküliségi ráta és a kisebb vállalati csődök megemelkedhetnek az első negyedévben.

Jön a stimulus

A kínai jegybank (PBOC) a gazdasági károk enyhítése miatt ismét lazított a monetáris kondíciókon, 10 bázisponttal kamatot csökkentett, és 200 milliárd jüannal növelte a likviditást a bankközi devizapiacon. Ezenfelül a PBOC pótlólagos forrásokat nyújt a bankok számára, hogy azok jobban támogathassák a nehéz helyzetbe került vállalatokat.

A kínai jegybank felszólította továbbá a kereskedelmi bankokat, hogy átmenetileg toleráljanak magasabb problémás hitelállományt annak érdekében, hogy elkerülhetővé váljanak a vállalati csődök.

Technikai recesszióban Japán?

A forgalmi adóemelés, az alacsonyabb globális kereslet és a protekcionista intézkedések miatt a japán GDP a vártnál nagyobb mértékben, 6,3 százalékkal zsugorodott a tavalyi utolsó negyedévben. A piaci konszenzus -3,7 százalék volt. A 6 év óta nem látott visszaesés technikai recesszió szélére sodorta Japánt, miután a koronavírus következtében jelentősen csökkenhet a gazdasági aktivitás és a turizmus az idei első negyedévben. Technikai recessziónak olyan állapotot hívunk, amikor két egymást követő negyedévben zsugorodik az adott ország gazdasága.

Globális kép

A világgazdaság növekedési üteme a Moody’s és a Barclays előrejelzései szerint 0,3 százalékkal csökkenhet az idei évben. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államokban 0,2-0,4 százalékkal lehet lassabb a GDP bővülési dinamika.

Ezzel szemben több szakértő is figyelmeztetett, ha nem sikerül időben megfékezni a járványt, akkor a gazdasági károk jóval nagyobbak lehetnek. A Világbank egyik tanulmánya szerint szélsőséges esetben, azaz egy komolyabb világméretű járvány során a gazdasági károk elérhetik a 3000 milliárd dollárt, avagy a globális GDP 5 százalékát.

Egy relatíve gyengébb lefolyású járván esetén – a 2009-es sertésinfluenzához hasonlóan – a károk nagysága megközelítőleg a globális GDP fél százalékára rúghatnának.