Az Építészek Nemzetközi Szövetségének elnöki találkozója a Bölcs Várban

Hírek2020. márc. 9.Növekedés.hu

Március 5-én tartották az Építészek Nemzetközi Szövetségének (UIA, Union Internationale des Architectes), II. Kelet-Európai Régió elnöki találkozójának zárófogadását a Bölcs Várban. A vendégek többek között Mexikóból, Görögországból, Libanonból, Bulgáriából, Amerikából, Észtországból, Litvániából, Szlovákiából, Lengyelországból, Csehországból, Törökországból és Észak-Macedóniából érkeztek. Az egésznapos megbeszélések és előadások után a régi budai városháza ikonikus épületét egy különleges épületsétán tekinthették meg a külföldről érkezett szakemberek. A Bölcs Vár felújítását megvalósító tervezőcsapat vezetője, Szabó Levente vezető építész kalauzolta az építészkollégákat az Úri utcai történelmi épületben.

A Bölcs Vár 2018-ban rekonstruált épülete igazán impozáns helyszíne volt a nemzetközi építészeti találkozó záróprogramjának. Hiszen az épület a tavalyi évben szinte minden építészeti pályázaton elnyerte a legjobbnak ítélt díjat, többek között a Budapesti Építészeti Nívódíjat, az Építőipari Nívódíjat, az ICOMOS-díjat, valamint a Pro Architectura-díjat is.

Az épületsétán Szabó Levente “a pincétől a padlásig” megmutatta a felújított épületet, amely a képzés, az oktatás és a tudomány lüktető színtere lett Budán.

Most egy estére pedig építészek, tervezők pezsgő, internacionális találkozóhelyévé avanzsált.

A „túrán” Szabó Levente izgalmas háttérinformációkat osztott meg az építészvezetőkkel a tervezési, felújítási és kivitelezési munkákat, valamint az épület historikus múltját illetően. A négy év alatt, amíg zajlott a felújítás, több mint százan dolgoztak azon, hogy a múltbéli, történelmi épületet modernizálva tudják újra alkotni. Nemcsak építészek, mérnökök és kivitelező kollégák segítették a munkát, hanem kutatók, régészek és történészek is. Régi tervrajzokat, feljegyzéseket és új kutatásokat, történelmi leleteket is „felhasználtak”, hogy a lehető legpontosabban tudják visszaadni régi fényét.

Az egykor Buda városházaként, majd első kerületi elöljáróságként, később pedig csendőrségként és iskolaként is működő épület ma is a várnegyed egyik legszebb építménye.

A Bölcs Vár épülete közel 800 éves fennállása óta bizony nem kevés változáson és kálvárián esett át. Túlélt két ostromot, háborút, bombázást és egy borzalmas tűzvészt is. Tulajdonképpen végig kísérte egész történelmünket, és felújítása óta számos rendkívüli kulturális eseménynek, érdekes konferenciának, nemzetközi programnak adott már otthont. Ezért volt tökéletes és méltó helyszínválasztás ehhez a nemzetközi építészeti rendezvényhez is.

Az izgalmas épületséta során a külföldi szaktekintélyek közelebbről megismerkedhettek a magyar építészettel, láthatták, hogy olvadt egybe a Bölcs Vár épületének múltja és jelene.

A hatalmas pinceszinttel rendelkező, rekonstruált épület az eredeti barokk építményből több mindent is megőrzött, átörökített. Mint például a tetőtéri gerendák vagy a mennyezeti stukkókkal díszített kápolna. Ezeket most modern, innovatív környezet, berendezés veszi körül, tökéletes összhangot teremtve ezzel a régi és új építészeti, belső építészeti stílusok között.