Az U-vezetéselméletről röviden - Könyvajánló

Hírek2020. ápr. 26.Növekedés.hu

C. Otto Scharmer „Az U-vezetéselméletről röviden” című könyvének fókuszában az emberi tudatosság fejlesztése áll. Az U-vezetéselmélet egy olyan tudatosságalapú módszer, amely forradalmi módon ötvözi a rendszeralapú gondolkodást, az innovatív tervezést és a változások vezérlését. A könyv izgalmas útmutatást kínál a vezetők és a szervezetek számára, hogyan tudják ezt a gyakorlatban megvalósítani.

C. Otto Scharmer szerint az U-vezetéselmélet egyik fundamentuma a figyelem. A figyelmünket azonban gyakran vakfoltok árnyékolják be. Ezek felismerése és tudatosítása nemcsak a vezetés lényegét jelenti, hanem kritikus jelentőségű azoknak a mélyreható, rendszerszintű változásoknak az előmozdításához, amelyekre az üzleti életnek és a társadalom egészének égető szüksége van.

De hogyan tudjuk újratervezni a társadalmi rendszereket úgy, hogy azzal kezeljük napjaink szorongató kihívásait is? Hogyan tudjuk az éber jelenlét, vagyis a tudatosság erejét használni a kollektív rendszerek átalakításához?

Scharmer ezekre a kérdésekre nemcsak válaszokat keres, hanem gyakorlati megoldásokat kínál. Felvázol egy praktikus keretrendszert az oktatási intézményeink, gazdaságaink és demokráciáink „operációs rendszereinek” frissítéséhez.

Miért U-vezetéselmélet? Miért „U”?  Az U betű egy megvalósítási folyamatot szimbolizál.

Az első lépés egy jelképes aláereszkedés az U egyik szárán, ahol elkezdődik valami, és közben folyamatosan befogadja, feldolgozza a külvilágból érkező ingereket. Az U alja jelképezi az összekapcsolódást, az U másik szára a felemelkedés a tudatos, rendszerszerű megújulás és a változás között.

Az U-vezetéselmélet ezt a folyamatot valósítja meg a következő három fázisban:

1. egy keretrendszer kialakítása a vezetés vakfoltjának észleléséhez;
2. egy módszer kidolgozása a tudatosságalapú változás megvalósításához;
3. új narratíva az evolúciós társadalmi változásokról.

C. Otto Scharmer könyvében most röviden és közérthető módon mutatja be a korábban már tudományos részletességgel publikált U-vezetéselméletének kulcskoncepcióit és alkalmazási lehetőségeit.

Nemcsak a „hozzávalókat” írja meg, hanem meg is mutatja, hogyan csináljuk.

A könyv magánemberként és vezetőként is arra hívja fel a figyelmünket, hogy ne csak nézzünk, hanem lássunk is, sőt figyeljünk! Tegyük mindezt tudatosan, innovatívan és rendszerben gondolkodva.