Hogyan őrizzük meg a hidegvérünket? - Könyvajánló

Hírek2020. feb. 22.Növekedés.hu

„A harag egyfajta őrültség, ugyanis magas árat fizetünk értéktelen dolgokért” - írta a híres, ókori sztoikus filozófus, drámaíró, Lucius Annaeus Seneca. „De ira”, vagyis „A haragról” c. műve ma is épp olyan aktuális, mint évszádokkal ezelőtt. Az i.sz. 52-ben keletkezett írás elsősorban arra hívja fel a figyelmünket, hogy a harag ellen hívjuk segítségül a racionalitást, és cselekedjünk átgondoltan. A „Hogyan őrizzük meg a hidegvérünket?” c. kötet Seneca művének korszerű újrafordítása, az eredeti latin szöveggel együtt kínál érdekes, teoretikus és gyakorlati útmutatást az olvasóknak az indulataik megfelelő kezelésére.

Seneca, felvilágosult társaihoz hasonlóan megértette, hogy az egyén és a társadalom megmentése csak az erkölcsös élethez való visszatérés révén valósulhat meg.

A filozófus szerint a harag a legvisszataszítóbb és legesztelenebb emberi szenvedély.

Gyilkosságot, vádaskodást, háborúkat láthatunk a nyomában, városok és egész népek pusztulását okozta.

Seneca alaptétele szerint a legjobb csírájában elfojtani a haragot és javaslata alapján inkább lépjünk hátra egyet, számoljunk el tízig, ha úgy érezzük, a harag lesz úrrá rajtunk, ugyanis a legjobb orvosság a haragra az idő.

Hagyjunk időt magunknak, hogy lecsillapodjunk!

– állítja.

Ha a harag hevében reagálunk téves benyomásaink lehetnek, félreértelmezhetünk embereket, helyzeteket és hibás lépéseket tehetünk. Ezt pedig mérlegeljük akkor is, amikor valakit egy elkövetett hibáért kell számon kérnünk.

A James Romm amerikai író, kritikus, a New York állami Bard College irodalom professzora által szerkesztett és újrafordított kötet rámutat, hogy a mai világban is sokat tanulhatunk az ókori bölcsek tanításaiból. Napjaink kontextusában Romm többek között azt ajánlja, hogy elevenítsük fel legutóbbi élményünket, amikor valaki felbosszantott bennünket, például, ha valaki bevágott elénk autóval, vagy zárva volt a bolt, mire odaértünk, stb...

Igazából mit számít mindez a klímaváltozás árnyékában, vagy egy nukleáris háború kirobbanásának fenyegetésében?

– kérdezi.

Romm továbbá kiemeli, hogy a mindennapos, valamint az univerzális dolgok egymás mellé rendelése Seneca egyik gyakran alkalmazott technikája volt.

De hogyan tudunk a haragon úrrá lenni? Seneca műve izgalmas válaszokat nyújt át a ma emberének a harag legyőzéséhez és összefoglalót ad a bölcs önuralomhoz vezető útról.

A könyv emellett erkölcsi, etikai iránytűként is szolgálhat annak irányába, hogyan éljünk haragmentesen a mindennapokban és hogyan kezeljünk különböző embereket, illetve kiélezett helyzeteket, anélkül, hogy ez az indulat elragadna bennünket.