Az ukránok támadásán csodálkozik a világ – orosz földön meglepően heves harcok dúlnak

Hírek2024. aug. 8.D.J.

Ez történt az ukrán háború 896-dik napján:

- Az ukrán erők, köztük páncélozott járművek is, akár 10 kilométer mélyen is benyomulhattak az oroszországi Kurszki területre - közölte szerda este a Háborús Tanulmányok Intézete (ISW). "Orosz bennfentes és több más helyi forrás arról számolt be, hogy az ukrán erők elfoglalták a Szudzsa ellenőrzőpontot és a Szudzsa gázelosztó állomást". Az ISW geolokációs felvételeket és műholdképeket idézett, és azt mondta, hogy az ukránok több tucatnyi hadifoglyot ejtettek.

- A Fehér Ház felvette a kapcsolatot Ukrajnával, hogy megtudja a határon át Oroszországba történő nagyszabású betörés "céljait" - közölte szerdán Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára. Washington támogatja Ukrajna "józan ész szerinti" intézkedéseit az orosz erők támadásainak megállítására - tette hozzá Jean-Pierre.

- Vlagyimir Putyin "nagyszabású provokációnak" minősítette a műveletet, miközben az ukrán tisztviselők hallgatnak a művelet mértékéről. Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta: "Láttam az orosz kormány nyilatkozatait.

Kicsit érdekes, hogy provokációnak nevezik, tekintve, hogy Oroszország megsértette Ukrajna területi integritását és szuverenitását."

- A Guardian tudósítója azt írja, hogy a művelet inkább tűnik az ukrán hadsereg támadásának, mint az ukrajnai székhelyű orosz ellenzéki csoportok rajtaütésének.

- Oroszország vezérkari főnöke, Valerij Geraszimov szerint akár 1000 ukrán harcos is részt vehet a támadásban. Egyes orosz katonai bloggerek arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok elérték Szudzsa városát, ahol a szudzsai mérőállomás található, amely az Ukrajnán keresztül Európába tartó orosz gázvezeték fontos tranzitpontja. A határ ukrán oldalán lévő területeken is zajlott a civilek evakuálása.

- Jevgenyij Poddubnij orosz propagandista szerdán túlélt egy ukrán dróncsapást az oroszországi Kurszk térségében, és az intenzív osztályon ápolják - közölte a Rosszija-24 állami hírcsatorna, amelynek dolgozik. Poddubnijt 2022 óta szankciókkal sújtják a nyugati országok, köztük Nagy-Britannia és Ausztrália.

- A Kyiv Post szerint Tim Walz kinevezése Kamala Harris alelnök-jelöltjeként jó hír Ukrajna számára, mivel "a teljes körű invázió kezdete óta Walz hangosan kiállt Ukrajna mellett az Oroszország elleni harcban".

- A Boeing közölte, hogy fokozza a Patriot rakétavédelmi rendszerben használt PAC-3 keresők gyártását. A vállalat közölte, hogy az év végére több mint 20%-kal megdönti éves keresőgyártási rekordját.

- Kszenyija Karelina orosz-amerikai kettős állampolgár bűnösnek vallotta magát egy orosz bíróságon hazaárulás vádjában - idézte ügyvédjét szerdán a RIA állami hírügynökség. Karelinát egy Ukrajnát támogató jótékonysági szervezetnek tett adománya miatt vádolták meg. A RIA közölte, hogy a vád és a védelem csütörtökön összegzi érveit, és az ítéletet még aznap kihirdetik.