Akár 310-ig is erősödhet a forint az év végére – az új csúcs tegnap már összejött

Hírek2019. márc. 19.Hajdú Péter

Bár megosztottak az elemzők, jó az esély a forint enyhe erősödésére is: év végére akár 310 körül is alakulhat az euróval szembeni árfolyam az ING elemzői szerint, de a Takarékbank is enyhe erősödésre számít.

A Standard & Poor's és a Fitch felminősítése, a vártnál erősebb GDP-bővülés, valamint a jegybank vezetőinek utóbbi hetekben tett nyilatkozatai alapján az elemzői várakozások nagy része a forint árfolyamának stabilizálódására, illetve enyhe erősödésre számítanak. Tegnap mindenesetre a 313 forintos szint alá is benézett a forint, ami tízhónapos csúcsot jelent, kérdés, meddig folytatódhat az erősödés.

Január közepén mozdult meg jelentősebben a forint árfolyama, Nagy Márton jegybanki alelnök egy bécsi konferencián tett bejelentését követően, amely szerint ha az adószűrt maginfláció eléri a három százalékos értéket, azaz a jegybank elérte inflációs célját, már nincs szükség az eddigi extra laza monetáris politikára. Akkor két nap leforgása alatt hét hónapos csúcsra erősödött a forint, és utána is tartósan a 315-318 forint körüli szintre állt be. 

Az MNB kamatdöntéseinek indoklásai és Nagy Márton alelnök januári nyilatkozata megerősítették azon várakozásunkat, hogy vége lehet az extra laza monetáris politikának. Ennek hatására pedig az év folyamán emelkedni fog a bankközi kamatláb, aminek egyértelműen forint erősítő hatása lesz

– nyilatkozta a Növekedés.hu-nak Virovácz Péter, az ING elemzője.

Mindennek eredményeként jelentős forinterősödésre számítunk idén, várakozásunk szerint akár 310 forintig is erősödhet a magyar fizetőeszköz. Esetleg ez alá is benézhet, ehhez persze az kell, hogy jól teljesítsen a magyar gazdaság, és a folyó fizetési mérleg többletes legyen

– tette hozzá. Virovácz arról is beszélt, hogy a forint még mindig alulértékelt, tehát bőven van hely az erősödésre.

A jelenlegi árfolyam mintegy három százalékos erősödést még bőven elbír, akkor lesz a helyén a forint.

Ezt a vélekedést erősítik a piaci folyamatok is, egyre többen számítanak arra, hogy a jegybank valóban szigorít a monetáris politikán, és ezen piaci szereplők lépései is a forint erősödését segítik.

Kérdésünkre az elemző elmondta, várakozásaik szerint

a jelenleg 0,9 százalékos alapkamat idén változatlan marad, ellenben a 0,15 százalékon álló három hónapos bankközi kamatláb (BUBOR) emelkedése várható,

s annak mértéke az év végére a  0,9 százalékos alapkamat mértékéig fog nőni. Hozzátette, a kamatláb befolyásolására a jegybanknak olyan eszközök állnak rendelkezésére, mint a forint likviditást nyújtó devizapiaci swap (fx swap), amivel kétezer milliárd forint értékben pénzt pumpál a gazdaságba a jegybank.

A másik eszköz a kamatfolyosó, vagyis a betéti és hitelkamatok közötti különbség. Az előbbi értéke jelenleg -0,15 százalék, az utóbbi pedig 0,9 százalék. – Arra számítunk, hogy az MNB idén ezt a kamatfolyosót fogja egy vagy két alkalommal 0,15-0,15 százalékkal eltolni. Ennek hatása lesz a lakossági hitelkamatokra is, legalábbis azoknál a hiteleknél, amelyek változó kamatozásúak. Az emelkedés – amennyiben feltételezzük, hogy az év végén 0,9 százalékra emelkedik a BUBOR – ezer forintokban mérhető egy átlagos hitel esetében – fejtette ki az elemző. Virovácz Péter ezzel együtt nem számít arra, hogy ez komoly gondot okozna az adósok számára,

így az emelkedés banki pénzügyi stabilitási problémákat sem okoz majd.

A jövőről szólva az elemző elmondta, 2020-ban meglehetősen szűkösek lesznek a kamatemelés lehetőségei, hiszen az ING várakozásai szerint már az idei, de a jövő évben is lassulni fog a gazdaság. Ezért Virovácz arra számít, hogy legfeljebb két emelés várható 2020-ban, mert a gazdaság állapota nem engedi a további szigorítást.

Az sem szabad elfelejteni, hogy idén és jövőre globálisan is lassulásra lehet számítani. Ebben a helyzetben pedig az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) idén még emelhet, de jövőre már biztosan nem, sőt a piac az adatok ismeretében akár kamatvágást is árazhat Amerikában.

Az Európai Központi Bank (EKB) a lassuló gazdaság miatt könnyen lehet, hogy egyáltalán nem is tud kamatot emelni.

Vagyis minden abba az irányba mutat, hogy nálunk sem lehet további emelésre számítani. Vagyis mindent számításba véve Virovácz Péter szerint  

2020-ban várhatóan valahol 310 forint/euró körül alakulhat a magyar fizetőeszköz árfolyama.

Hasonlóképpen a forint erősödésére számít a Takarékbank vezető elemzője, Suppan Gergely is, akinek véleménye szerint

a magyar gazdaság kedvező egyensúlyi folyamatai a forint erősödése irányába hatnak.

Ezért sem rövid, sem hosszú távon nem számít forintgyengülésre, az év vége felé pedig a magyar fizetőeszköz euróval szembeni jegyzése marad a 315-ös szint körül, majd tovább erősödhet a korábban jellemző 310-315-ös sávba.

Nincs elemzői egyetértés a forint árfolyam-változásáról: az Equilor például a forint kis mértékű gyengülésével számol idén és jövőre egyaránt. Várakozásuk szerint a három hónapos bankközi kamatláb emelkedni fog, azt követően pedig, legkésőbb az év végéig az alapkamat is 1,1 százalékra nőhet a jelenlegi szintről. Ezt a véleményt azonban az elemzők többsége nem osztja. Mindennek eredményeként átmenetileg ugyan erősödhet a forint az Equilor szerint, azt követően azonban eshet árfolyama. 2020-ban sem számítanak jelentős javulásra: várakozásuk szerint jövőre 322 forint körül alakulhat a forint euróval szembeni árfolyama.