Szakadék szélén az albérletpiac Amerikában

Hírek2020. ápr. 8.D.J.

A gazdasági élénkítő csomagok segíthetnek elkerülni a nagyobb bajt.

„Eljutottam arra a pontra, hogy ha kifizetném a bérleti díjamat, akkor már nem tudnék kaját venni. Belekapaszkodok minden centbe, amim van” – mondta el a New York Times-nak egy Brooklynban élő 24 éves férfi. Mióta a koronavírus a tengerentúlon is elszabadult, tömegek kerültek hasonló helyzetbe. Egyes becslések szerint ebben a hónapban lehet, hogy a Nagy Almában az albérlők 40 százaléka nem tudja kifizetni a lakhatási költségeit. Már pedig az amerikai metropoliszban a lakosság két-harmada, vagyis mintegy 5,4 millió ember bérli a lakását.

Az embereknek azonban egyelőre nem kell attól félniük, hogy utcára kerülnek.

Jelenleg a legtöbb amerikai államban kilakoltatási moratórium lépett életbe. Kaliforniában két hónapig, de New Yorkban például 90 napig nem lehet kitenni az embereket a házukból. A kormányok Európában is hasonló döntéseket hoztak. Németországban például szeptember végéig függesztették fel a kilakoltatásokat. De a kormány jelezte, hogy ezt a dátumot hajlandóak akár jövő júliusig is kitolni.

Ettől még a főbérlők sok helyen megpróbálják bevasalni a bérleti díjakat.

A tengerentúlon március végén többen is arról számoltak be, hogy SMS-t kaptak a főbérlőjüktől, azzal az üzenettel, hogy náluk továbbra is április elseje a befizetés határideje. Voltak háztömbök, ahol összefogott az összes lakó és együtt közölték, hogy egy dollárt se fognak fizetni. A bérlők feje fölött így is Damoklesz kardjaként lóg a kérdés: mi lesz velük a moratórium után?

Ha New York városa leáll, akkor a bérleti díjaknak is be kell fagynia. Én a szerencsések egyike vagyok. Bár hektikusan, de van munkám. A főbérlőm pedig megértő, de így is nehezen tudok előrelépni

– mondta el az egyik New York-i, aki ebben a hónapban a szokásos 2400 dolláros bérleti díj helyett egy megegyezésnek hála csak 500 dollárt fog befizetni.

Az ingatlanpiaci guruk most azért is aggódnak, mert a jelenlegi körülmények között könnyen lehet, hogy azok se rendezik a számláikat, akiknek egyébként erre meglenne a kerete. A mintegy 25 ezer főbérlőt képviselő Rent Stabilization Association elnöke Joseph Strasburg szerint, már most áprilisban is beindulhat a piaci összeomlás. Ha az ingatlanok kiadói nagy visszaesést fognak tapasztalni, akkor több helyen a víz- és a csatornadíjak rendezése is gondot fog okozni.

Hogy ez ne fordulhasson elő Amerikában és Európában is nagyszabású élénkítő programok indultak, amelyek keretében a főbérlők is pénzügyi segítséget kaphatnak.

Az USA-ban erre azért is van nagy szükség, mert a házak és a lakások kiadásával rengeteg kis szereplő foglalkozik. Mintegy 8 millió főbérlőnek legfeljebb 10 ingatlan van a kezében. Sokuk egyik hónapról a másikra él.

Most ritkaságszámba mennek az olyan történetek, mint amilyen Paul Bradshaw-é. Az angol férfinek Lancashire-ben van egy kiadó háza. Miután a járvány kipattant felkereste a bérlőjét és közölte vele, hogy öt hónapig nem kell fizetnie.

Ha van rá keret, tegyetek többet, tegyetek valamit

– bíztatta a többi főbérlőt Twitteren a 32 éves üzletember.