Baráti hangnemet ütött meg Moszkvában a kínai elnök

Hírek2023. márc. 20.MTI, Növekedés.hu

A kínai béketerv kerül az orosz-kínai tárgyalások középpontjába. Hszi Csinping kínai elnök már a 40. alkalommal találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A kínai elnöknek a harmadik megválasztása után első külföldi útja Moszkvába vezetett. Peking nemzetközi békeközvetítő szerepben szeretne feltűnni, Moszkvának pedig nagy szüksége van a barátságra a nyugati elszigeteltségben.

Oroszország mindig nyitott a tárgyalásokra, és tisztelettel viszonyul Kína ukrajnai rendezési tervéhez - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor a Kremlben hétfőn nemhivatalos megbeszélésen fogadta kínai partnerét, Hszi Csin-pinget.

Közölte, hogy tanulmányozta a kínai elképzelést.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a kínai béketerv csak megtévesztés, aminek nem szabad bedőlni, a célja, hogy az orosz csapatok az elfoglalt és annektált területeken maradjanak. A béketerv egy taktikai húzás Moszkva részéről, aminek lényege, hogy befagyaszthassák a konfliktust - véli a külügyminiszter.

Elemzők szerint Kína érdeke, hogy nemzetközi békeközvetítő szerepben láttassa magát, maga a 12 pontos béketerv általánosságokat tartalmaz, de kiindulási pontnak akár elfogadható lenne, ha az ukrán álláspont is valamilyen formában érvényesülhetne.

Putyin gratulált vendégének ahhoz, hogy harmadszorra is államfővé választották, és méltatta a Kína fejlődésében végbement "kolosszális előretörést".

Az orosz elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) a háromnapos állami látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnököt fogadja a moszkvai Kremlben 2023. március 20-án.Az orosz elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) a háromnapos állami látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnököt fogadja a moszkvai Kremlben 2023. március 20-án. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat pool/Szergej Karpuhin

"A kínai fél nagy figyelmet fordít a kínai-orosz kapcsolatok fejlesztésére. Ennek megvan a történelmi logikája, mert mi nagy szomszédos országok vagyunk és partnerek az átfogó stratégiai együttműködésben. Ez a státusz meghatározza, hogy országainknak szoros kapcsolatokat kell ápolniuk" - mondta a kínai elnök.

Putyin és Hszi hétfői négyszemközti megbeszélését és közös vacsoráját követően a hivatalos kétoldalú tárgyalások kedden kezdődnek, közép-európai idő szerint 13 órakor a Nagy Kreml-palotában.A küldöttségek előbb szűk körben, majd kibővített összetételben tárgyalnak, amit sajtónyilatkozatok elhangzása, valamint közös nyilatkozatok és szerződések aláírása követ majd.

Hszi hétfőn érkezett háromnapos állami látogatásra Oroszországba, ahol immár kilencedik alkalommal jár hivatalos minőségében. A két vezető immár 40. alkalommal találkozik egymással.

Pártfőtitkári és államfői újraválasztása után Hszi első külföldi útja az orosz fővárosba vezetett.Az orosz elnök úgy látja, hogy sohasem állt még ilyen magas szinten Moszkva és Peking kapcsolata, a kínai államfő szerint pedig hivatali partnerével sikerült új fejezetet nyitnia a kétoldalú viszonyban - Vlagyimir Putyintól hétfőn a Zsenmin Zsipao kínai pártlapban, Hszi Csin-pingtől pedig a Rosszijszkaja Gazeta kormányzati újságban jelent meg cikk a moszkvai orosz-kínai tárgyalások alkalmából.

A TASZSZ hírügynökség által ismertetett két írás szerint Putyin régi jó barátjának nevezte az Oroszországba három napos állami látogatásra érkező Hszit, akivel "a legmelegebb kapcsolatok" alakultak ki.

A kínai vezető szerint a felek az "örök barátság és kölcsönösen előnyös együttműködés" koncepcióját követik. Szavai alapján a világjárvány idején egymásnak nyújtott támogatás "újabb bizonyítéka volt annak, hogy bajban ismerszik meg a barát".