Bunkergyártó: egy évtized alatt 50 bunkert gyártottunk, a háború óta 500 megkeresést kaptunk

Hírek2022. márc. 25.B.F.

A Minus Energie céghez Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete óta 500 megkeresés érkezett, mind bombabiztos óvóhelyek iránt érdeklődtek. Összehasonlításképp: az elmúlt 22 év során az olasz cég összesen 50 ilyen óvóhelyet épített. Több bunkergyártó-cég is azt mondja, a konfliktus miatt nagyon megugrott a kereslet a bunkerekre.

Két évtized alatt a Minus Energie összesen 50 óvóhelyet épített. Ezzel szemben február 24. óta az olasz bunkergyártóhoz 500 vásárlói megkeresés érkezett – írja a New York Times nyomán az Insider.

Az atombunkerek, vagy nukleáris menedékek általában elsősorban a gazdagok és a paranoiás személyek körében népszerűek.

Az ilyen építményeket gyártó cégek szerint ugyanakkor az ukrajnai konfliktus nyomán az ügyfélkörük már nem csak vagyonos személyekből áll, számos középosztálybeli ember is szeretne magáénak tudni egy ilyen óvóhelyet.

A Minus Energie tulajdonosa úgy fogalmaz,

a legtöbb gazdag embernek gyakran vannak magánrepülőgépeik vagy helikoptereik, amelyekkel gyorsan el tudnak menekülni, ha szükséges – ezért most nem is ők keresik elsősorban a bunkereket.

Az ügyfeleik között sokan kisvállalkozások tulajdonosai vagy kereskedők. A cég honlapja szerint a legkisebb bunkerük ára 32 ezer dollárnál kezdődik, négyzetméterenként 1300 - 2100 dollárba kerül.

A földalatti óvóhelyek iránti kereslet megugrását az Ukrajna ellen zajló orosz invázió kezdete óta több egyesült államokbeli székhelyű vállalat is megérezte.

A texasi Rising S Company vezérigazgatója is kiemelte, hogy mióta Oroszország megszállta Ukrajnát, rengeteg az érdeklődő a földalatti bunkereikkel kapcsolatban.

A cég csak február 24-én öt bunkert adott el 70 ezer és 240 ezer dollár közötti áron. A vezérigazgató összehasonlításképp elmondta, általában havi két-hat bunkert adnak el, és télen amúgy is kevesebb megrendelést szoktak kapni.

Oroszország szuperhatalom, és a fenyegetés, hogy egy szuperhatalom konfliktusba kerül velünk, kényes téma

- mondta.

Ma is élnek olyan emberek, akik jól emlékeznek a kubai rakétaválságra.

Az észak-karolinai székhelyű US Buildings Group és a texasi székhelyű Atlas Survival Shelters hasonló tendenciákról számolt be.