Csalók nyúlják le a járványsegélyt Németországban

Hírek2020. ápr. 21.Növekedés.hu

Több német tartományban is leállítani kényszerültek a hatóságok a vállalkozásoknak folyósított kedvezményes juttatásokat, mert bűnözők kamu-weboldalak felhasználásával nyúlták le a pénzeket.

Épp csak hogy elkezdték szétosztani Németországban a vállalkozásoknak a koronavírus járvány által okozott recessziós támogatásokat, Észak-Rajna-Vesztfália tartományban máris le kellett állítani a rendszert. A német hatóságok ugyanis felfigyeltek arra, hogy bűnözők kamu-cégeken és weboldalakon keresztül jogosulatlan támogatásokat hívtak le.

Hubertus Heil munkaügyi miniszter a német ARD tévének nyilatkozva közölte, hogy minden svindlert lenyomoznak és megbüntetnek. A berlini rendőrség múlt hét végén közölte, hogy egy “Ahmad A” nevű férfi után nyomoznak, aki “kihasználta a koronavírussal kapcsolatos helyzetet” és az IBB nevű berlini fejlesztési bankon keresztül 18 ezer euróval károsította meg a német államot.

A rendőrség házkutatást tartotta a férfi berlini lakásán, készpénzt és elektronikus eszközöket foglaltak le. A hatóságok szerint az elkövető kapcsolatba hozható militáns iszlám szervezetekkel.

Kiderült az is, hogy az eset nem egyedi, Észak-Rajna-Vesztfália, Németország legnépesebb tartományának segélyprogramját például egy hétre le kellett állítani. Visszaélésekről más tartományokból is érkeztek hírek. A keleti országrészben található Szászországban például egy helyi fejlesztési bank, a SAB közölte a múlt héten, hogy leállítják a kkv-k támogatási hiteleit az észak-rajna-vesztfáliaihoz hasonló ál-weboldalak miatt.

A csalók több mint 100 hamis weboldalt hoztak létre, és felhasználták a támogatásokért folyamodó cégek adatait, adathalászat (phishing) révén.

Az összegyűjtött adatokkal aztán a saját maguk felé csatornázták át a pénzeket. Az ál-weboldalak mögött szlovák és amerikai szervereket találtak.

Herbert Reul, a tartomány belügyminisztere szerint “abszolút profikról van szó, akik kiváló IT ismeretekkel rendelkeznek”. A miniszter közölte, hogy a dark weben (az internet speciális szoftverekkel elérhető, “sötét” részén) arra utaló nyomokat találtak, hogy a bűnözők 3500-4000 ilyen adatcsomagot halásztak össze.

A járvány miatt hozott intézkedések óvatlanná teszik a cégeket és a magánszemélyeket. Előszerettel kattintanak rá a vírussal kapcsolatos linkekre, töltenek le dokumentumokat, gondatlanabbak személyes, akár pénzügyi adataik védelmével kapcsolatban. Sokan dolgoznak otthonról nem kellően védett hálózatokon keresztül.

A német hatóságok felhívták a cégek és az állampolgárok figyelmét arra, hogy semmilyen gyanúsnak látszó e-mailre ne kattintsanak rá, és fokozottan ügyeljenek a pénzt kérő üzeneteknél - ne adják meg bankszámla, bankkártya számukat és PIN kódjukat.

A német kormány az elmúlt hetekben - sutba dobva korábbi ellenállását az állami gazdaságélénkítéssel szemben - 600 milliárd eurós csomagot rakott össze a járvány miatt bajba került vállalkozások megsegítésére. A kis- és közepes vállalkozásoknak nyújtott kedvezményes hitelek összeghatára 500 ezer euró. Az önfoglalkoztatók, szabadúszók, mikrovállalkozások részére 50 milliárd eurós hitelkeretet különítettek el. A nagyobb tartományok, mint például Észak-Rajna-Vesztfália vagy Bajorország külön segélyrendszereket állítottak össze.

A segítség odaítélésénél kulcsfontosságú a gyorsaság, hiszen a járvány is nagyon gyorsan csapott le, hirtelen nagy összegű árbevétel esett ki a cégeknél, csődhullám fenyeget.

A gyors elbírálásnak azonban megvannak a buktatói, a hatóságok nem tudják elég alaposan ellenőrizni a hitelt igénylő cégeket.