Veszélyes hitelezési lufit fújnak Kínában

Elemzések2019. szept. 30.Sz.A.

Hiába függ már kevésbé az exporttól Kína, most már látszik a törés a kínai gazdaság bővülési ütemében, különösen az ipari vállalatoknál van visszaesés. A kereskedelmi háború elhúzódására számít Peking, ezért több óvintézkedést is tett: kamatot csökkentett, a hitelezés fellendítésével is próbálja fűteni a gazdaságot.

A 2008-as nemzetközi pénzügyi válság után a kínai gazdaság teljesítményének kulcsszerepe volt a világgazdaság talpra állításában. Kína lett a világgazdaság motorja, a kereskedelmi háború azonban egyértelmű törést hozott a lendületes fejlődésben, amelynek üteme azonban még így is impozáns.

Csökkent a kínai iparvállalatok nyeresége idén a visszafogottabb belföldi kereslet, valamint az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háború hatására. A kínai statisztikai hivatal legfrissebb jelentése szerint az ipari nagyvállalatok nyeresége éves összehasonlításban 2 százalékkal süllyedt a múlt hónapban.

Már a tavalyi év is aggodalomra adott okot: világ második legnagyobb gazdaságának 6,6 százalékos növekedése a kilencvenes évek eleje óta a leggyengébb ütem volt. Ráadásul az idei második negyedévben, éves összevetésben, 6,2 százalékra lassult a GDP-növekedés, és a pekingi vezetés is 6,0-6,5 százalék közötti ütemet vár 2019-re. 

A kínai GDP változása az elmúlt egy évben (év/év, %)

kínai GDP

Az ipari termelés 17 éves mélypontra zuhant, mindössze 4,4 százalékkal bővült augusztusban az előző év azonos hónapjához képest.

Ezzel összhangban Li Ko-csiang kínai miniszterelnök egy interjúban úgy vélekedett: a kínai gazdaság növekedésének 6 százalék feletti üteme nehezen tartható. Ez a világgazdaság számára sem jó hír: Gary Hufbauer, a Peterson Institute for International Economics szakértője szerint a kínai GDP egy százalékpontos lassulása 0,2 százalékpontot vehet el a globális növekedésből. 

A kínai ipari beszerzési manager index változása

kínai ipari PMI

A lassulás okai között előkelő helyen szerepel a Kína és az Egyesült Államok között több mint egy éve tartó kereskedelmi háború. Augusztusban már egy százalékkal esett vissza a kínai export értéke az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül az Amerikába irányuló kivitel 16 százalékkal zuhant.

A kínai importárukra kivetett 10-25 százalékos amerikai büntetővámok hatását egyelőre csak mérsékelten tudja ellensúlyozni a jüan gyengülése.

Néhány külföldi cég csendben már kivitte a termelését Kínából, s ha az amerikai vámok hosszabb ideig fennmaradnak, még többen távozhatnak. A Kínában működő amerikai kereskedelmi kamara felmérése szerint tagvállalataik 65 százalékának stratégiáját befolyásolja a kereskedelmi háború, és csaknem a negyedük vallotta azt, hogy emiatt elhalasztotta a kínai beruházását.

A kínai lakosság adósságállománya a GDP arányában (%)

kínai lakossági eladósodás GDP

A megállíthatatlanul terjedő afrikai sertéspestis is komoly csapást mért az ázsiai gazdaságra.

A világ legnagyobb sertéshús-termelőjéről van szó, ahol már több mint egymillió disznót kellett leölni a halálos vírus miatt. A hirtelen fellépő hiány hatására a sertéshús 46,7 százalékkal drágult augusztusban az egy évvel korábbihoz képest, ami főleg a lakosság szegényebb rétegeinek okoz gondot. A következő hat hónapra 80 százalékos áremelkedést prognosztizálnak az elemzők, mert nincs hatásos vakcina a sertéspestisre. 

Peking több fronton is felvette a harcot a lassulás ellen, kérdés persze, milyen eredménnyel.

Az év elején erőteljes adócsökkentési programot jelentett be, szeptemberben pedig további gazdaságélénkítő intézkedéseket vezetett be, így több lépésben csökkentik a bankok kötelező tartalékrátáját.

A kínai benchmark kamatláb alakulása (%)

kínai kamatlábak

Óvatosnak kell lenni azonban a pénzügyi lazítással, mert már így is túlzott méreteket ölt a feldolgozóipari hitelezés. Az adósság növekedése mellett a jelentős mértékű árnyékbankolás – szabályozatlan hitelezési tevékenység – is kockázatot jelent. Elemzők attól tartanak, hogy mindezek miatt a pekingi vezetés nem tud elég hatékony pénzügyi és monetáris eszközöket bevetni a növekedés stabilizálása érdekében.