Digitális valuta kibocsátására készül a Bank of Japan

Hírek2020. okt. 19.Növekedés.hu

A Bank of Japan (BOJ) bejelentette: jövőre megkezdi saját digitális valutájának előkészítését, olvasható a reuters.com hírportálon.

Egyidejűleg hét központi bank, közöttük a BOJ, közös közleményt jelentetett meg arról, hogyan látják a központi bankok digitális valutáinak (CBDC) legfontosabb jellemzőit, így a rugalmasságot és az egyértelmű jogi keretrendszert.

A BOJ bejelentése összhangban áll az új japán miniszterelnök, Yoshihide Suga legfontosabb célkitűzéseivel, így a digitalizálás ösztönzésével és az ország versenyképességét erősítő adminisztrációs reformmal is.

Egy, a CBDC-vel kapcsolatos elképzeléseit ismertető jelentésben a BOJ arról számol be, hogy az új pénzügyi év kezdetén, 2021 áprilisában elindítja a banki digitális valuta első, alapvető funkciókkal kapcsolatos kísérleti szakaszát, Ennek során a valuta kibocsátása és használatba vétele áll a középpontban.

A kísérleti szakaszban a BOJ annak részleteit vizsgálja, hogyan bocsáthat ki általános felhasználási célú CBDC-ket, amelyeket a széles közönség, így a vállalatok és a háztartások is használhatnak.

E CBDC nem helyettesíti, hanem kiegészíti a készpénzforgalmat és az a feladata, hogy kényelmesebbé tegye a fizetések, illetve az üzleti megállapodások lebonyolítását.

A BOJ tervei szerint a pénzügyi intézmények és más magánvállalkozások közvetítőként szerepelhetnek a központi bank és a CBDC végfelhasználói között. Nem cél, hogy a vállalatok és a háztartások közvetlenül a BOJ-nál tartsanak CBDC-összegeket.

A kísérlet második szakaszában a BOJ elemezni fogja, célszerű-e behatárolni a kibocsátásra kerülő mennyiséget és díjat fizetni azok betétjeiért.

A kibocsátás előtti utolsó lépésként a BOJ magánvállalatok és háztartások bevonásával kísérleti programot indít. Hasznosnak tartaná, ha a CBDC-t nem csupán belföldi, hanem határon túli fizetésekre is felhasználnák.

Japán régóta óvatos politikát követ a digitális valuták irányában, mert tart azoktól a társadalmi feszültségektől, amelyeket bevezetésük jelenthet a világ leginkább készpénzbarát társadalmában. Az a zökkenőmentes fejlődés azonban, amely Kínában megfigyelhető, arra indította a japán kormányt, hogy újragondolja a helyzetet és kötelezettséget vállaljon arra, hogy közelebbről megvizsgálja az elképzelést.

A BOJ vonatkozó kezdeményezésének része egy új szakértői csapat felállítása is, amely a digitális valuta kibocsátásának kérdéseivel foglalkozik és más központi bankokkal közös kutatásokat folytat.