EBRD: Borús nemzetközi kilátások Magyarország számára

Hírek2019. márc 29.Szabó Anna, MTI

Főként az autóipar miatt veszélyes térségünk számára az USA-EU kereskedelmi konfliktusa, illetve a Brexit az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerint.

Borús képet festett a következő időszak nemzetközi kilátásairól Sergei Guriev, az EBRD vezető közgazdásza a V4 országok és Románia befektetési szemináriumán, amelyet a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szervezett.

Guriev a lehetséges kockázatokat sorolva elsőként a globális növekedés lassulását említette: az elmúlt időszakban a GDP növekedése az EBRD által finanszírozott országokban tavaly 3,3 százalékra csökkent a 2017-es 3,8 százalékos bővüléssel szemben.

A lassulást elsősorban a török gazdaság gyengélkedése, a kínai kereslet visszaesése, illetve a szigorúbb pénzügyi kondíciók okozták.

A folyamat idén érheti el a mélypontot, az EBRD-régiók növekedése 2,83 százalékra eshet vissza, majd újra lendületesebben bővülhet a GDP, és az év végére elérheti a 3,14 százalékot.

Nagy azonban a bizonytalanság: az alapkamatok még mindig rendkívül alacsonyak világszerte, és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed is inkább monetáris lazítást helyezett kilátásba az utóbbi időben.

Az autóipar a legnagyobb kitettség a régióban

A konferencián Sergei Guriev arról is felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államok és Kína között kialakult kereskedelmi háború, valamint a külső kereslet csökkenése kedvezőtlenül hat a kelet-közép-európai térség gazdaságaira elsősorban az autóipari kitettség miatt.

De a befektetők nemcsak az amerikai-kínai, hanem az USA és az Európai Unió közötti kereskedelmi feszültségek miatt is aggódnak, nem beszélve a bizonytalan kimenetelű Brexitről.

Ha a kereskedelmi háborúk eszkalálódnak, azok az országok kerülnek nagyobb veszélybe, amelyek jobban integrálódtak a nemzetközi értékesítési láncokba

– figyelmeztetett Guriev. Ez a fajta erős függés inkább a kelet-közép-európai feltörekvő országokra, köztük hazánkra jellemző. Az EBRD által vizsgált országok közül – az export GDP-hez viszonyított aránya alapján – Ukrajna tűnik a legkiszolgáltatottabbnak (csaknem 20 százalékos mutatóval), hazánk a 10. helyre került, mintegy 10 százalékos aránnyal.
A világ tőzsdéin is nagyon volatilisek lettek a piaci folyamatok, egyes papírok a 2017 közepi szintekre gyengültek vissza.

Amennyiben a dollár markánsabban erősödni kezd, azok az országok lesznek gondban, amelyek jelentős adósságokat halmoztak fel devizában. Igaz, a nem teljesítő hitelek mindenhol jelentősen visszaestek, de egyes országokban még mindig jelentős az összes kölcsönhöz viszonyított arányuk.

Magyarország a 2009-es “csúcs” idején a középmezőnyben helyezkedett el, 13 százalékos nemteljesítő hitel-rátával, de mostanra a mutató öt százalék alá csökkent, ami jó eredménynek számít a többi országhoz képest.

Vannak tartalékaink

A hazai költségvetés megfelelő tartalékokkal rendelkezik arra az esetre, ha a külső kereslet visszaesne – ezzel indokolta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára azon kijelentését, miszerint a magyar bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme továbbra is jelentős marad a következő években.

Úgy látja, hogy a kormányzat bevételei nincsenek veszélyben, mert azokat a béremelkedéssel támogatott fogyasztás tovább növeli, és a vállalati beruházások is hozzájárulnak a GDP bővüléséhez.

A gazdaság túlfűtöttségétől sem tart, a jelenlegi fiskális politikát megfelelőnek nevezte.

A konferenciára meghívott cseh, szlovák, lengyel és román pénzügyminisztériumi tanácsadó illetve tisztviselő úgy látta, hogy elsősorban az autóipar miatt valóban kockázatokkal kell szembenéznie a régiónak.

Az euróövezeti csatlakozást illetően a többség úgy nyilatkozott, hogy a közös valuta átvétele egy megfelelő szintű - a gazdag uniós tagállapok átlagának 75 százaléka körüli - fejlettségi szint mellett éri meg, a túl korai csatlakozás nem tenne jót a gazdaságoknak.

Mi emelheti és mi fogja vissza az inflációt?

Kétféle, lényegében egyenlő eséllyel bekövetkező kockázati pályával számol az alapforgatókönyvhöz képest a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - írja a távirati iroda. Mint Nagy Márton alelnök a szemináriumon beszámolt róla, az egyik lehetőség a gyorsabb hazai bérnövekedés és fogyasztás miatti magasabb inflációs pálya, a másik pedig a külső környezet romlása miatti vártnál alacsonyabb pénzromlási ütem.

Az első pálya szigorúbb monetáris kondíciókat indokolhat a következő negyedévekben, az utóbbi viszont lazább monetáris feltételeket hozhat magával. Az MNB legfrissebb prognózisa szerint az infláció a következő időszakban is 3 százalék körül alakul.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.