Két jó táblázat, mikor és mennyit kell félretenni a kényelmes nyugdíjhoz

Hírek2019. márc. 29.Növekedés.hu

Huszonöt éves kortól kezdve az amerikaiaknak a jövedelmük 10-17 százalékát kell félretenni ahhoz, hogy 65 évesen az életszínvonal csökkenése nélkül tudjanak nyugdíjba menni – állapította meg egy kutatás.

Az amerikai Stanford Center on Longevity egy friss jelentésben foglalta össze, hogy az amerikaiak ténylegesen mennyi tesznek félre a nyugdíjas éveikre, illetve valójában mekkora megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy életszínvonaluk csökkenése nélkül tudjanak nyugdíjba vonulni.

A kutatóintézet a Boston College Center for Retirement Research (BC CRR) és az Aon Hewitt tanácsadó cég számításaira alapozta a jelentését, amelyek olyan tényezőket vettek figyelembe, mint

  • a bérnövekedést,
  • a várható élettartamot, illetve
  • az állami nyugdíjjuttatások mértékét.

A két számítás külön becsléseket prognosztizált arra, hogy az adott személy jövedelmének mekkora hányadát kell félretenni, ha különböző életkorban kezdi meg a nyugdíjas évekre történő spórolást.

A BC CRR például arra a következtetésre jutott, hogy

aki 25 évesen kezdi meg az öngondoskodást, annak jövedelmének 10 százalékát kell félretennie, ha 65 évesen életszínvonalának romlása nélkül szeretne nyugdíjba menni.

Ezzel szemben az Aon ugyanebben az életkorban megkezdett spórolásnál a jövedelem 17 százalékának félre tételét javasolja. Ha pedig valaki 35 évesen kezd el a nyugdíjas éveire gondolni, akkor annak a BC CRR modellje szerint jövedelmének 15 százalékát kell félretennie, míg az Aon számításainál 20 százalékos spórolás szükséges.

A nyugdíjas évekhez szükséges jövedelem-megtakarítás mértéke 

A Boston College Center for Rertirement Research számítása

Nyugdíjazás éve

Öngondoskodás kezdete

25 év

35 év

45 év

62

15%

24%

44%

65

10%

15%

27%

67

7%

12%

20%

70

4%

6%

10%


Az Aon Hewitt számítása

Nyugdíjazás éve

Öngondoskodás kezdete

25 év

35 év

45 év

65

17%

20%

25%

67

14%

16%

20%

70

10%

12%

14%

(életszínvonal-csökkenés nélkül, forrás: CNBC)

Most csak 6-8 százalékos a megtakarítás

„A BC CRR modelljét egy kicsit optimistának, míg az Aon számításait kicsit pesszimistának tartjuk” – mondta Steve Vernon, a Stanford Center on Longevity kutatója a CNBC-nek. „Mindamellett a legtöbb amerikai háztartásra még az általunk optimistának tartott számítások szerinti megtakarítások sem jellemzőek” – tette hozzá. A jelentés szerint ugyanis jelenleg a nyugdíjcélú megtakarítások medián értéke 6-8 százalék között mozog.

A legtöbb ember nem tesz félre elegendő pénzt a nyugdíjas éveire, vagyis a meglévő életszínvonaluk megőrzése mellett nem tud majd nyugdíjba menni. Ez azt jelenti, hogy vagy tovább fognak dolgozni, vagy nyugdíjas éveik alatt megpróbálnak majd kevesebb pénzből kijönni

– mondta a kutató.