Egy egyszerű és hatékony módszer, ami segít a stresszkezelésben

Hírek2020. aug. 16.Növekedés.hu

A COVID-19 minden idei tervünket fenekestül felforgatta. A világjárvány okozta bizonytalanság miatt szinte lehetetlen megjósolni, hogy az idei évre tervezett események egyáltalán megvalósulnak-e, vagy sem. De a pszichológusok szerint az, ha előretervezünk, nagyban segíthet a pandémia okozta stressz kezelésében.

Shevaun Neupert, az Észak-Karolinai Állami Egyetem pszichológus professzora szerint az elmúlt időszak után mindannyian tudatában vagyunk már annak, hogy az általunk feltételezett kontroll az életünk felett valószínűleg sokkal törékenyebb, mint gondolnánk. Ez pedig erőteljes hatással lehet a mentális egészségre: több kutatás is alátámasztotta, hogy szoros kapcsolat van a bizonytalan jövőkép és a szorongás között – olvasható a BBC cikkében.

„Mi vagyunk az egyetlen faj, ami ennyi energiát használ fel az agyi teljesítményéből arra, hogy előretervezzen”

– viszi tovább a gondolatmenetét Shevaun Neupert professzor. Egy friss tanulmánya szerint fontos, hogy továbbra se hagyjuk abba a tervezést – még akkor sem, ha végül hiábavalónak bizonyul. Ez a gyakorlat ugyanis elősegítheti a pozitív gondolkodásmódot, és megakadályozhatja, hogy a stressz eluralkodjon rajtunk.

A tervezés, mint védekező mechanizmus  

A kutatás során Neupert kilenc napon át több mint 200 résztvevő stresszkezelését követte nyomon. Azok, akik úgynevezett proaktív megküzdést alkalmaztak, vagyis jövőorientáltan gondolkoztak és terveket készítettek a lehetséges nehézségek kezelésére, végül kevésbé reagáltak a stresszre.

Neupert szerint a naptárunkat nem feltétlen kell teljesen megtölteni különböző eseményekkel. Bőven elegendő, ha készítünk egy listát azokról a dolgokról, amiket a jövőben csinálni szeretnénk, még akkor is, ha nem tudjuk pontosan, mikor kerül rájuk sor.

A bizonytalanság miatt tehetetlennek érezhetjük magunkat, így könnyen eluralkodhat rajtunk a stressz. De ha van egy tervünk, az segít „megtisztítani az elménket, és rendet tenni a gondolataink között.” Nem ritka, hogy valaki olyan stresszes, hogy nem tud három hónapra előretervezni. Neupert szerint ilyenkor érdemes a következő napra koncentrálni, de ha még ez is túl nagy falat, akkor aznap délutánra is be lehet tervezni valamit.

A professzor végül megjegyzi, hogy a mostani helyzet sokak számára új, és normális, ha bizonyos stresszkezelési módszerek most nem működnek. Szerinte a tanácsait olyanok is megfontolhatják, akik jellemzően nem szoktak előretervezni.