Sokszor rosszkedvű? - Ezt tegye ellene!

HR2019. ápr. 7.Növekedés.hu

Gyakran rosszkedvű? Sandi Mann, a Central Lancashire-i Egyetem pszichológusa klinikai tapasztalataira alapozva most egy olyan megoldást javasol, amely naponta mindössze néhány percet vesz igénybe.

Az úgynevezett pozitív pszichológia irányzata többek között arra keresi a választ, hogyan érezhetjük magunkat jól a bőrünkben. Számtalan módszert találtak arra vonatkozóan, hogyan legyünk boldogabbak a hétköznapjaink során, de mivel nem mindegyik technikát tudjuk könnyedén beilleszteni a hétköznapjainkba, Sandi Mann, a Central Lancashire-i Egyetem pszichológusa klinikai tapasztalataira alapozva egy olyan megoldást javasol, amely naponta mindössze néhány percet vesz igénybe.

Ahogy azt a Ten Minutes to Happiness című könyvében írja, a következő kérdésekre minden nap, akár napló formájában érdemes válaszolnunk:

  1. Milyen élmények szereznek örömet, legyen az bármennyire földhözragadt?
  2. Milyen dicséreteket és pozitív visszajelzéseket kaptunk?
  3. Milyen boldog pillanatokat éltünk át?
  4. Milyen pozitív teljesítményt értünk el, legyen az bármennyire kicsi?
  5. Mi az, amiért hálásak vagyunk?
  6. Hogyan fejeztük ki a kedvességünket?

Ez a módszer olyan tudományos kutatásokra épül, amelyek szerint az, ha pozitív hozzáállással újraértékeljük a napunkat, az lassan megváltoztathatja a gondolkodásunkat, és ezáltal több örömöt élhetünk át a hétköznapokban.

Amikor rossz a hangulatunk, könnyen átsiklunk az olyan dolgok felett, amelyek igazából jól mennek. A napló ilyenkor segít, hogy ezekre a területekre irányítsuk a figyelmünket. Sandi Mann hangsúlyozza, hogy nemcsak annak érezhetjük pozitív hatását, hogy megírjuk ezeket a bejegyzéseket, hanem abból is erőt meríthetünk, ha újra elolvassuk őket.

Az asszociatív emlékezetünknek köszönhetően, amikor rossz hangulatba kerülünk, könnyen áteshetünk a ló túlsó oldalára, és olyan dolgokat is észrevesszük magunk körül, amelyek még több stressz és boldogtalanság forrásai lehetnek. Ebből a negatív spirálból viszont segíthet kitörni, ha visszaolvassuk a napló (pozitív) bejegyzéseit.

A hatodik pont például a jóság hatalmával kapcsolatos legújabb kutatásokra épül. Különböző tanulmányok kimutatták ugyanis, hogy az önzetlen cselekedetek nemcsak a körülöttünk élők jólétét növelik, hanem boldogabbá tesznek minket is. Például, ha kisegítünk egy idegent egy kisebb összeggel, az sokkal több örömöt tud okozni, mintha ugyanazt a pénzt magunkra költöttük volna.

(via BBC)