Egy épület hőjének 40 százaléka is távozhat a falakon keresztül

Hírek2022. aug. 10.Növekedés.hu

A homlokzati hőszigetelés a beltéri klíma optimalizálásának alfája és omegája. Mind házépítéskor, mind felújításkor megéri időt szánni a megtervezésére, hiszen hosszú távon nemcsak a közérzetünket fogja jelentősen javítani, de energiát is spórolhatunk általa.

Sokak számára rendkívül fontos szempont a környezettudatosság és az energiatakarékosság, amelyek napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a Föld energiaforrásainak folyamatos kimerülése miatt. Emellett egyre szigorúbbak a hőtechnikai előírások is, amelyek értelmében már csak közel nulla energiaigényű ingatlanok épülhetnek, máskülönben a tulajdonosok nem kaphatnak rájuk használatbavételi engedélyt. Azaz szigorúan figyelik, hogy a házat határoló szerkezeten keresztül összesen mekkora lehet a hőveszteség.

Ahhoz, hogy energiahatékony legyen az otthonunk, fontos, de csak a kezdeti lépés a megfelelő nyílászárók kiválasztása. Praktikus lehet a hővisszanyerő szellőztető rendszerek beépítése is, de mindez csak félsiker, ha nem megfelelő minőségű a szigetelés.

Ha a falakon és a födémeken keresztül túl sok hő távozik, nemcsak a széndioxid-kibocsátásunk, de fűtési vagy hűtési költségünk is nőni fog.

Egy épület hőveszteségének (épülettípustól függően) 25-40%-a falakon keresztül távozik. Néhány adat: a fűtési energiából a tetőn további 25-30%, az ablakokon átlagosan 12-25%, a padlón és a födémeken keresztül 10-15% vész el, a maradék pedig az egyéb szerkezeteken keresztül távozik.

Hogyan csökkenthetjük az energiacélú kiadásainkat?

A minőségi hőszigetelés mikéntje abban keresendő, hogy hozzájárul-e a kültéri hőmérséklet kiegyensúlyozásához, kizárásához – tehát nyáron elég meleg, télen pedig elég hideg az otthonunk. Ahogy a mondás tartja, a legjobb energia az, amit nem kell felhasználnunk.

A fűtés és légkondicionálás alacsonyabb energiafogyasztása hosszútávon akár 50%-kal is csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást.

Komfortos beltéri klímán a körülbelül 19-22 Celsius-fokos hőmérsékletet értjük, 40-60%-os páratartalommal.

Minél magasabb a falfelületek hőmérséklete, annál kellemesebb a hőérzetünk. A helyiség és a fal hőmérséklete közötti eltérés optimálisan maximum 3 °C lehet. A minőségi hőszigetelő rendszerek nemcsak a lakótér klímáját tartja egyensúlyban, de a gombák, algák feltűnését is kizárják.

Az „energiatakarékos” hőszigeteléshez mindenképpen teljes hőszigetelő rendszert válasszunk! Ez azért fontos, mert a különböző gyártók által megtervezett különböző elemek sosem tudnak olyan egységet alkotni, mint az egymásra épülő részek alkotta rendszer. Az is fontos, hogy a hőszigetelés a falak külső oldalára kerüljön, így valóban védi a falszerkezetet és meghosszabbítja az élettartamukat. Emellett a falszerkezet hőingadozása is minimalizálható ezzel a módszerrel, valamint megelőzhetőek a hőhidak, a szerkezeten belüli fagyzónák is” - javasolja Kékesy Péter, a Baumit szakértője. Az igényesen szigetelt homlokzat nemcsak az épület megjelenését teszi esztétikusabbá, hanem az ingatlan értékét is növelheti.