Éves csúcson a brit gazdaság aktivitási mérőszámai

Hírek2023. máj. 5.MTI - Kertész Róbert - London

Az előzetes becsléseket jelentősen meghaladó ütemben tizenkét havi csúcsra emelkedtek áprilisban a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor erős teljesítménye miatt.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) csütörtökön ismertetett közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a múlt hónapban 54,9-re emelkedett a márciusban kimutatott 52,2-ről.

Az előzetes becslés 53,9-es kompozit BMI-mutatót valószínűsített áprilisra.

Az S&P Global a végleges áprilisi BMI-felméréshez fűzött helyzetértékelésében kiemelte: a brit magánszektorbeli vállalatok aktivitása három hónapja folyamatosan élénkül, és a kompozit mérőszám tavaly április óta nem volt olyan magas, mint most.

Az 50-et meghaladó BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését, az 50 alatti mutatók az aktivitás lanyhulását jelzik, vagyis az 54,9-es áprilisi kompozit adat a brit üzleti szektor teljesítményének robusztus ütemű fellendülésére vall.

A brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor mutatta az áprilisi kompozit BMI-indexen belül messze a legnagyobb lendületet: az ágazat aktivitási mérőszáma a márciusi 52,9-ről rendkívül meredek ívben 55,9-re emelkedett.

A feldolgozóipar BMI-mutatója 47,8 volt a múlt hónapban a márciusban mért 47,9 után, vagyis a gyáripar aktivitása továbbra is - immár kilenc hónapja folyamatosan - csökken.

John Glen, a CIPS főközgazdásza a végleges áprilisi adatokat kommentálva kiemelte: a koronavírus-járvány idején bezárkózva töltött hónapok emléke még mindig él, és ez arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy kiadásaikat utazásra és szabadidős programokra összpontosítsák a magas infláció okozta megélhetési gondok ellenére is.

Glen szerint emiatt kezdte kiugró lendülettel a brit szolgáltatási szektor a második negyedévet.

A CIPS vezető szakérője hozzátette: III. Károly király koronázása és a három májusi munkaszüneti nap is táplálja a szolgáltatási szektor derűlátó várakozását a folytatódó erőteljes kereslettel kapcsolatban.

Ezen a derűlátáson szakmai szervezetek is osztoznak.

A Kiskereskedelmi Kutatóközpont (Centre for Retail Research, CRR) nevű londoni elemzőműhely csütörtökön ismertetett számításai szerint az országszerte hatalmas rendezvényekkel, koncertekkel, utcabálokkal kísért háromnapos koronázási hétvégén a britek és a turisták százezrei 1,416 milliárd fontot (több mint 600 milliárd forintot) költenek majd ételre, italra, ajándék- és emléktárgyakra, valamint éttermekben és a pubokban elfogyasztott ünnepi fogásokra.

III. Károlyt, aki édesanyja, II. Erzsébet királynő tavaly szeptemberi halála óta az Egyesült Királyság és további tizennégy nemzetközösségi ország uralkodója, szombaton koronázza meg Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában.