Várhatóan elkerüli a recessziót a brit gazdaság

Hírek2023. ápr. 17.MTI - Kertész Róbert - London

Londoni pénzügyi elemzők friss előrejelzése szerint a brit gazdaság a korábbi várakozásokkal ellentétben valószínűleg elkerüli a recessziót.

Az EY globális pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű londoni gazdasági kutatóintézetének hétfőn ismertetett, felülvizsgált tavaszi prognózisa azt valószínűsíti, hogy Nagy-Britanniában - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaságban - 2023 egészében 0,2 százalékkal bővül a hazai össztermék (GDP).

Ez jelentős mértékű javítás, a ház ugyanis előző, téli előrejelzésében még 0,7 százalékos brit GDP-visszaesést jósolt az idei évre.

Az ITEM Club 2024-re változatlanul 1,9 százalékos brit GDP-növekedést vár.

A cég azzal indokolta az idei előrejelzés felülvizsgálatát, hogy a brit gazdaság teljesítménye a tavalyi negyedik negyedévben jobb volt a vártnál, az idén pedig valószínűleg ütemes csökkenésnek indul a tizenkét hónapra számolt infláció, amely tavaly szeptember óta 10 százalék felett jár.

A brit infláció tavaly októberben tetőzött 11,1 százalékon - ilyen ütemű éves inflációra négy évtizede nem volt példa -, és azóta lefelé tart, de még mindig több mint ötszörösen haladja meg a Bank of England 2 százalékos célszintjét: februárban 10,4 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában.

Hétfőn bemutatott prognózisukban az ITEM Club londoni elemzői 2023 végére már 3 százalék alatti inflációt valószínűsítenek.

Hangsúlyozták: számításaik szerint az energiaárak februárban még 3,2 százalékpontot adtak hozzá a teljes kosárra számolt éves inflációhoz, az idei negyedik negyedévben azonban várhatóan 0,5 százalékkal csökkentik az éves inflációs rátát.

A cég várakozása szerint a brit háztartások energiaszámlái júliusban átlagosan 20 százalék körüli mértékben csökkennek a tetőzéshez képest.

Mindezt egybevetve az EY ITEM Club elemzői közölték, hogy most már sem technikai recessziót, sem egész évi visszaesést nem várnak a brit gazdaságban.

Technikai recesszió a konszenzusos meghatározás szerint akkor alakul ki, ha egy gazdaságban a hazai össztermék értéke két egymást követő negyedévben visszaesik.

A technikai recessziót a brit gazdaság rendkívül szűken ugyan, de eddig is elkerülte.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb adatai szerint a februárral zárult három hónapban 0,1 százalékkal bővült a brit gazdaság teljesítménye a novemberben véget ért háromhavi összehasonlító időszakhoz képest. A novemberrel zárult három hónapban 0,3 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék.

AZ ONS felülvizsgált számításai szerint idén januárban 0,4 százalékkal nőtt, februárban stagnált a brit GDP-érték havi összevetésben számolva.

A nemzetközi elemzői közösségben ugyanakkor nem konszenzusos az a várakozás, hogy a brit gazdaság az idén elkerüli az egész évre vetített visszaesést.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) minapi friss világgazdasági előrejelzésében azt valószínűsítette, hogy a brit GDP-érték 2023-ban 0,3 százalékkal csökken, és jövőre is csak 1 százalékkal bővül. Korábbi, januárban kiadott előző jelentésében a valutaalap még 0,6 százalékos idei egész évi visszaeséssel számolt a brit gazdaságban.

Az IMF ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az év egészében a brit gazdaság nyújtja a leggyengébb teljesítményt a világ húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdasága alkotta G20-csoporton belül.