A világ legjobb minősítésű országai az USA trónfosztása után

Elemzések2023. aug. 4.Sz.A.

Már nem a legjobb hitelminősítéssel rendelkezik az amerikai államadósság, melynek fő oka a 120 százalékot meghalad GDP-arányos eladósodási szint. Olyan elitklubot hagyott maga mögött az USA, melynek tagjai zömében észak-európai országok.

Az Egyesült Államok államadóssága meghaladta a 32 590 milliárd dollárt, vagyis személyenként 97 500 dollárra (34 millió forint/fő) rúg az államadósság mennyisége.

A hatalmas költekezési hullám a 2000-es évek elejétől indult el, és egy idő után már szinte zökkenőmentessé vált az államadóssság-plafon emelése. Utoljára a második világháború után volt ilyen magas szinten az államadósság GDP-hez mért aránya az Egyesült Államokban.

A legkisebb államadósság-ráta a 70-es évek elején volt, ekkor 40 százalék alá süllyedt a GDP-arányos hitelállomány.

A jelentős eladósodás lejtőjén először a 80-as években a csillagháborús program állt, később a Clinton-kormányzat, majd az Obama-adminisztráció alatt is nagyott ugrott az államadósság ráta, a sor végét a járvány alatti irgalmatlan mennyiségű gazdaságélénkítő programok zárják, melyek bőven 120 százalék fölé tolták az adósság-arányt.

Az Egyesült Államok államadóssága a GDP-hez viszonyítva (forrás: tradineconoics)

Az Egyesült Államok államadóssága a GDP-hez viszonyítva

A Fitch hitelminősítő a napokban megvonta az AAA besorolást az Egyesült Államok államadósságától, és egy szinttel lejjebb, az AA+ kategóriába helyezte a hosszú lejáratú államadósságot. A lépést az amerikai pénzügyminisztérium visszautasította, azzal érvelve, hogy a leminősítésnek nincs alapja.

Valóban, a dollár szempontjából nézve az USA stabilan tartja az első helyét: a nemzetközi valutatartalékok 60 százalékát dollárban tartják a jegybankok, és a nemzetközi kereskedelem zöme is dollárban bonyolódik.

Ugyanakkor, ha megnézzük, mely országok maradtak az AAA-klubban, - különösen azok fiskális politikáját - akkor az érvelés már nem tűnik helytállónak.

Jelenleg a legjobb adósságbesorolással az alábbi országok rendelkeznek:

 • Kanada
 • Ausztrália
 • Dánia
 • Svájc
 • Németország
 • Norvégia
 • Svédország
 • Hollandia
 • Luxembourg
 • Hollandia
 • Európai Unió
 • Szingapúr

Ugyanezek az országok szerepelnek a Moody's és a Standard and Poor's hitelminősítők listáján is a legelőkelőbb besorolással.

A leminősítés után az USA az AA+ kategóriába került, így együtt szerepel Ausztriával, Finnországgal és Új-Zélanddal.

Katonai kiadások az Egyesült Államokban (millió dollár/év)

Katonai kiadások az Egyesült Államokban (millió dollár/év)

Washington már csak a Moody's hitelminősítőnél őrizte meg a legjobb, Aaa pozíciót Washington, mert már a Standard and Poor's is a második helyen, vagyis az AA+ kategóriában tartja nyilván az amerikai adósságot.

Az USA államadóssága dollárban (tradingeconomics)

Az USA államadóssága dollárban


A globális listán a második legnagyobbnal számító Kína a Fitchnél "A+" kategóriában van, stabil kilátással.

Japán, mint a világ harmadik legnagyobb gazdasága csupán "A" kategóriás stabil kilátással, mert a világ legeladósodottabb országa, a GDP-hez mért adósság 260 százalék feletti.

Magyarország a Fitch-nél BBB kategóriában van: Olaszország, Ciprus, Bulgária, Indonézia, a Fülöp-szigetek és Uruguay is hasonló besorolást kapott.