Gazdasági csoda zajlik Lengyelországban

Hírek2019. jún. 16.Növekedés.hu

Mateusz Morawiecki kormányfő szerint Lengyelország gazdasági csodát él át, az OECD szerint a következő két évben a lengyel gazdaság nő majd a leggyorsabban a szervezet 36 tagállama közül.

Az elmúlt napokban „Lengyelország, a Nagy Projekt” címmel konferenciát rendeztek Varsóban, olvasható a thenews.pl hírportálon. Az eseményre több mint ezer résztvevőt vártak, politikusokat, tudósokat és vállalkozókat.

A tanácskozás napirendjén Közép-Európa fejlődésével, a mezőgazdasággal, a lengyel külpolitika fő céljaival és az emigrált fiatal lengyelek jövőjével kapcsolatos kérdések szerepeltek.

Mateusz Morawiecki

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő

A konferencián részt vett és egy széles ívű beszédet tartott Mateusz Morawiecki miniszterelnök. Felvázolta az ország jövőjét és kijelentette: az elmúlt évek során a kormány a „modernizáció felé vezető, gyors úton” próbálta elindítani az országot, amely a konzervatív párt alatt egy „mini gazdasági csodát” élt át. Leszögezte: sikerült helyreállítani az alapvető társadalmi igazságosságot is.

A miniszterelnök kitért az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi jelentésének megállapításaira is. A jelentés szerzői szerint

a következő két évben a Szervezet 36 tagállama közül Lengyelország gazdasága fog a leggyorsabban növekedni.

A Szervezet a közelmúltban felfelé, 4 százalékról 4,2 százalékra módosította a lengyel GDP 2019. évi növekedésére vonatkozó előrejelzését és a 2020-as esztendőre is a korábbinál magasabb, 3,3 helyett 3,5 százalékos bővülést várnak.