Új árfolyammélypontra került a forint

Hírek2019. szept. 17.MTI

Újabb árfolyammélypontra került a forint kedden: az euróval szembeni jegyzés a 334-es szint fölé emelkedett. A forint árfolyamának gyengüléséről szólva Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte hétfőn a Reuters hírügynökséggel, hogy az élénkítheti az exportot. Hozzáfűzte: a kormánynak nincs árfolyamcélja, de a jelenlegi szint nem veszélyezteti a magyar gazdaságpolitika sikerét.

Újabb árfolyammélypontra került a forint kedden: az európai tőzsdenyitás után esni kezdett az árfolyam, 13 óra után az euró 334,28 forintot ért, miután 331,66 forinton indította a napot.

A forint 2001 júliusa óta a leggyengébb szintet érte el dollárhoz és 2015 júliusa óta a frankkal szemben is. Kedden, röviddel 13 óra után a frank 305,09 forinton állt, a dollárt kedden kora délután 303,35 forinton jegyezték. Az euró egy éven belül 2,18 százalékkal, a dollár 7,99 százalékkal, a frank pedig 5,24 százalékkal erősödött a forinttal szemben.

A forint árfolyamának gyengüléséről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Reuters hírügynökségnek hétfőn beszélt, és közölte, hogy az élénkítheti az exportot.

Hozzáfűzte: a kormánynak nincs árfolyamcélja, de a jelenlegi szint nem veszélyezteti a magyar gazdaságpolitika sikerét. 

Gulyás Gergely hangsúlyozta: Magyarország megvétózná az Európai Unió következő költségvetését, ha azt a jelenlegi formájában fogadják el. A miniszter ezt azzal indokolta, hogy a kormány számára elfogadhatatlan, ha a forrásokat politikai szimpátia alapján osztják el.

"Mi azt utasítjuk el, hogy ne az életszínvonal és a (költségvetési) teljesítmény számítson" - idézte a minisztert a Reuters. Gulyás Gergely hozzátette: Magyarország kész elfogadni, hogy a többi tagállammal együtt arányos többletterhet vállalva nagyobb mértékben járuljon hozzá a büdzséhez a brit kilépés miatt és után. Ezt ma a többség elutasítja. Ha viszont a Brexit folytán a költségvetés főösszege csökken, akkor Magyarország csak ezzel arányos forráscsökkenést tud elfogadni.

Ha az EU gazdasági környezete hosszú távon kedvezőtlenné válik, Magyarországnak erősebb ösztönzőkre lesz szüksége a gazdaság fellendítésére - mondta a politikus.

Hozzátette: Magyarország tartani akarja magát a GDP-arányos egyszázalékos hiánycélhoz 2020-ban.

A költségvetés mintegy 500 milliárd forint tartalékkal rendelkezik, ezt fel lehet használni a gazdaság további élénkítésére. - mondta Gulyás Gergely.

A miniszter elmondta, hogy a kormány nem hozott döntést a Brexit újabb halasztásának megvétózásáról.

Semmiféle döntés nem született ebben a kérdésben. A magyar miniszterelnök, csakúgy mint a többi kormányfő, szabad döntési joggal rendelkezik egy esetleges újabb Brexit-halasztás esetén, de kizárt, hogy Magyarország egyedül lépjen ebben az ügyben - mondta a miniszter.