Equilor: 328-333-as szinten mozoghat a forint az euróval szemben

Elemzések2019. szept. 11.Harsányi Péter

A következő időszakban egyre inkább a világ jegybankjainak monetáris politikája határozhatja meg a pénz- és tőkepiacok mozgását az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb kiadványa szerint, miközben az év első kilenc hónapjában inkább a geopolitikai események voltak hangsúlyosak. Ezek közül kiemelkedett az amerikai-kínai kereskedelmi háború, az uniós választások és a Brexit körüli huzavona, melyek rég nem látott hektikus mozgásokat okoztak a tőzsdéken.

Felminősítheti Magyarországot a Moody’s

A kedvező költségvetési folyamatok alapján a nagyobb hitelminősítők közül októberben a Moody’s is hazánk hitelbesorolásának felminősítéséről dönthet, miután 2016 óta nem változtatott az egyébként a másik két minősítőnél jelenleg egy fokozattal alacsonyabb besorolásán.

Infláció és monetáris politika

Az elmúlt hónapokban jelentősen mérséklődött az éves bázison mért hazai infláció üteme, mely folytatódhat, ugyanakkor a mutató az idei évben a jegybank 3 százalékos célszintje felett maradhat, ami nem tesz lehetővé komolyabb monetáris lazítást.

A mérséklődés külső tényezőknek köszönhető: az olajárfolyam és az üzemanyagárak csökkenése mellett az egyéb importált termékeken keresztül is jelentkezett némi dezinflációs hatás, ugyanakkor az Equilor szerint a keresleti oldal bővülése továbbra is felfelé mutató kockázat.

Török Lajos, az Equilor vezető elemzője kiemelte, hogy amennyiben az eurózónában tartósan fennmaradnak a jelenlegi folyamatok, a következő negyedévekben sem számíthatunk a hazai infláció élénkülésére.

Gazdaság, bérek, foglalkoztatottság

A magyar gazdaság fundamentumai továbbra is kedvezőek, a GDP-növekedés üteme ugyan lassulhat, de az idei évben is élénk marad. A bővüléshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járulnak hozzá a legnagyobb mértékben.

Továbbra is erőteljes a belső fogyasztás, melyet a bérek folytatódó emelkedése, illetve a bővülő lakossági hitelezés támogat. A vállalati beruházások mind a kis- és középvállalatok, mind a nagyvállalatok esetében tovább bővülhetnek, de a korábbinál már visszafogottabb ütemben.

Az eurózóna, azon belül is Németország gyenge növekedési adatai egyelőre nem éreztették hatásukat, az elemző szerint erre a harmadik és negyedik negyedévben kerülhet sor. 2020-tól az uniós források, és az ehhez köthető állami beruházások csökkenése foghatja vissza a GDP-t, mely az Equilor jelenlegi számítása szerint a tavalyi 4,9 százalék után idén 4,2, jövőre 3,8, míg 2021-ben 3,3 százalék lehet.

A hazai munkaerőpiac kapacitása elérte korlátait, a munkanélküliségi ráta historikus mélypontra esett, majd júliusban emelkedni kezdett. A szakképzett munkaerő hiánya továbbra is béremelést generál, ugyanakkor középtávon a gazdasági növekedés gátja lehet. Az Equilor várakozása szerint a jelenlegi szintekről már nem tud érdemben növekedni a foglalkoztatottság, illetve csökkenni a munkanélküliségi ráta.

Az alábbi táblázat az Equilor fontosabb várakozásait tükrözi.

 

2018

2019e

2020e

2021e

Reál GDP változása

4,9%

4,2%

3,8%

3,3%

Fogyasztói árindex változása

2,8%

3,3%

3,3%

3,2%

Államháztartási egyenleg

-2,2%

-1,7%

-1,6%

-1,5%

Államadósság (GDP arányában)*

71,3%

68,8%

66,6%

64,8%

 

2018

2019e

2020e

EUR/USD árfolyam

1,1444

1,1250

1,1400

EUR/HUF árfolyam

321,51

328,00

333,00

USD/HUF árfolyam

280,94

291,55

292,10

Fed alapkamat

2,50%

2,00%

1,50%

EKB alapkamat

0,00%

0,00%

0,00%

MNB alapkamat

0,90%

0,90%

0,90%

Forrás: Equilor

Az Equilor szakértői szerint a forint várhatóan nem erősödik vagy gyengül jelentősen, a jelenlegi 328-333-as szinten mozoghat az euróval szemben.

Lazíthatnak a nagyobb jegybankok

Az Európai Központi Banktól (EKB) és a Fed-től újabb kamatvágás várható idén, miközben a fókusz fokozatosan áttevődhet a mérlegpolitikára, illetve az EKB esetében az eszközvásárlási program esetleges újraindítására.

Tőzsde

A fontosabb tőzsdeindexek pozitív képet mutattak az év első kilenc hónapjában: eddig a Nasdaq teljesített a legjobban 20 százalék feletti növekedésével, de az S&P 500 és a Dow is 14-19 százalékkal emelkedett. Az európai tőzsdék sem maradtak el tengerentúli társaiktól: a német DAX 14,8 százalékot, a francia CAC 40 18,2 százalékot, míg a STOXX 50 index 16,1 százalékot emelkedett. Ezzel szemben a hazai részvényindex, a BUX alulteljesített, 2,7 százalékot emelkedett mindössze.

Az Equilor elemzése kiemeli, hogy az indexek alakulását tekintve rövidtávon láthatóak nagyobb kockázatok: egy politikai sokk képes lehet elrontani a hangulatot – főként egy esetleges megállapodás nélküli brit kilépésre vagy az amerikai-kínai kereskedelmi háború további elmérgesedésére érdemes figyelni.

A jegybankok várható lazítása miatt az Equilor azt várja, hogy a legfontosabb tőzsdeindexek emelkedni fognak december végére, és a kötvényhozamok is tovább csökkenhetnek. Továbbra is kockázatot jelent a fejlett piacok esetleges gazdasági lassulása, így megfontolandó a gazdasági növekedéstől kevésbé függő részvények felülsúlyozása.

Az alábbiakban összegezzük, hogy milyen hazai részvényekben és árupiaci termékekben lát most fantáziát az Equilor Befektetési Zrt.

Hazai részvények

Az OTP Bankot és a MOL-t vételre ajánlják az az Equilor elemzői. Előbbi a kedvező régiós kilátásokból, a növekvő hitelállományból, és a magas eredménytermelő képességből, utóbbi a javuló finomítói marzsokból, és az átlag feletti nagykereskedelmi árrésekből profitálhat.

Ezzel szemben alulsúlyozásra ajánlják a Richter Gedeont és a Magyar Telekomot. A Richtert a fedezeti hányad csökkenése és a megugró költségek foghatják vissza, míg a Telekomot a T-Systems eladása körüli bizonytalanság, az éledező verseny, valamint a frekvencia aukció költségei tarthatják nyomás alatt.

Arany – szépen csillog

Jelentős növekedési potenciál van jelenleg az arany árfolyamában, miután számos tényező az emelkedés irányába mutat.

A befektetők ezenfelül újra menekülő termékként tekintenek rá, kockázatból pedig van most bőven, elég csak a recessziós félelmekre, a kereskedelmi háborúra vagy a rendezetlen Brexit-re gondolni.

Emellett a nemesfém ismét trendszerű emelkedést produkál, ráadásul még mindig nagy tér van a 2008-as rekordok irányába. A dollár jövőbeni esetleges mesterséges gyengítése is az arany árának emelkedéséhez vezetne. A dollár mellesleg elég sokat emelkedett az elmúlt időszakban, már csak emiatt is van esély egy korrekcióra.

Olaj – borús kilátások

Nyomás alatt maradhat az olaj ára, miután továbbra is túlkínálatos a piac, az OPEC megállapodás ellenére nőtt a kitermelés. A kínai lassulás pedig emellett a kereslet csökkenését eredményezheti, amit tetéz, hogy Kína nemrég importvámot vezetett be az olajra, ami még jobban rásegíthet a kereslet csökkenésére.

A másik oldalról a kínálat növekedéséhez az is hozzájárul, hogy beindul a Johan Sverdrup olajmező, ahol a kitermelés novembertől elérheti a 400 ezer hordós mennyiséget naponta.

Ezenfelül a hajózási szektor káros-anyag kibocsátását is korlátozhatják 2020 januárjától, ami az olajkereslet visszaesésének irányába mutat. Viszonyításképpen ez a szektor naponta 3,5 millió hordót fogyaszt el, ami a globális kereslet szűk 4 százalékát teszi ki.


A teljes anyagot itt tekintheti meg.