Háború: az oroszok százával hullanak

Hírek2023. jan. 4.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 314-dik napján:

- Az ukrán védelmi erők csapást mértek egy orosz élőerő- és haditechnikai összpontosulásra az ország déli részén, aminek következtében mintegy ötszáz orosz katona meghalt, illetve megsebesült - közölte kedden az ukrán vezérkar.

A Facebookon közzétett jelentés szerint a támadást az ukrán erők a Herszon megyei Csulakivka településen hajtották végre még december 31-én. A vezérkar arról is beszámolt, hogy január 1-jén az ukrán erők a Herszon megyei Fedorivka település környékén nyitottak tüzet egy orosz egységre.

"Az ellenség veszteségeit még pontosítják" - tette hozzá a vezérkar.

- Az orosz védelmi minisztérium szerdán pontosította a Makijivkában meghalt orosz katonák számát: a korábbi 63 helyett az új jelentések szerint 89-en vesztették életüket az ukrán csapásban.

- Az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete szerint a Makijivka elleni ukrán támadás miatt Oroszországban komoly kritikák érték a moszkvai katonai vezetést.

- Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka elmondta: súlyos csaták zajlanak az ország keleti részén, a Szvatove-Kreminna vonalon, valamint Liszicsanszk irányában. A legnehezebb helyzet továbbra is a Szoledar-Bahmut-Majorszk szakaszon van, ahol az orosz erők "tulajdonképpen saját katonáik tetemei felett" próbálnak előrehaladni,

de az ukrán csapatok komoly erőfeszítések árán visszatartják az ellenséges offenzívát.

"Megbízhatóan tartjuk a védelmi vonalakat Zaporizzsja irányában, és erőfeszítéseket teszünk Herszon védelmére, elsősorban a civilek és a város létfontosságú infrastruktúrája elleni orosz ágyúzásokkal szemben" - fogalmazott az ukrán katonai vezető.

- Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője elmondta, hogy szeptember óta közel 500 orosz drónt lőttek le.

- Hosszú távra szóló segítségnyújtást ígért az ukrán elnöknek kedden a brit kormányfő. Rishi Sunak a londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint a brit segítségnyújtás egyik legutóbbi példájaként említette, hogy Nagy-Britannia ezernél több légvédelmi rakétát adott át az ukrán fegyveres erőknek.

- Nem valószínű, hogy Oroszország jelentős áttörést fog elérni Bahmut közelében a következő hetekben - közölte a brit védelmi minisztérium.

- Ukrajna és az EU február 3-án Kijevben csúcstalálkozót tart, melyen a pénzügyi és katonai támogatásokat fogják megvitatni – közölte Zelenszkij elnök irodája.