Háború: Rakétaeső hullott az ukrán energiaellátási központokra

Hírek2023. feb. 12.Sz.A.

Tegnap ismét széleskörű támadást intézett az  ukajnai energiaellátási központok ellen az orosz haderő - jelentette be az ukrán energiaügyi miniszter. German Galuscsenko szerint az orosz hadsereg hat ukrajnai megyében rakétákkal és drónokkal támadta az energiaellátást, az országban sok helyen áramszünet lépett fel.

Az áramellátási pontok javítása miatt több városban nem lesz ma áramszolgáltatás, Kijev és három régió kivételével. Az ukrán állami energiaszolgáltató Ukrenergo szerint a helyzet súlyos, de egyelőre ellenőrzés alatt tartható - írja a The Guardian napi háborús összefoglalója.

- Zapporizzsja régió dél-keleti részén fekvő Melitopol városát is rakétákkal támadta az ukrán haderő, egy ember életét vesztette, ketten megsérültek - jelentette be a város orosz polgármestere, Galina Danilcsenko.

- Szombat este S-300-as rakétákkal támadta Harkiv városát az orosz haderő, egyelőre nem ismert az áldozatok száma, az infrastruktúrában okoztak kárt a találatok.

- A donyecki fronton - Bahmut városában is - kitartanak az ukrán katonák. Jelenleg Vuhledar és Marjinka települések mellett zajlanak a harcok - az ukrán vezérkar jelentése szerint.

- Az ukrán hadsereg megpróbálja stabilizálni a védelmet Bahmutban, amely kulcsfontosságú védelmi ponttá vált.

- Jevgenyij Prigizsin orosz üzletember, a Wagner-csoport vezetője szerint két évbe is beletelhet, mire teljesen ellenőrzésük alá vonhatják Donyeck és Luhanszk tartományokat. Ezt a két területet jelölte meg az orosz hadsereg fő háborús célként.

- Ha a Dnyeper folyóig lévő területeket is el akarjuk foglalni, akkor még három évvel kell számolni - véli Progozsin. Ehhez el kell érniük Bahmut városának teljes ellenőrzését. A terv megvalósulása kettévágná Ukrajnát.

- Volodimir Zelenszkuj ukrán elnök egy újabb magasrangú védelmi tisztviselőt bocsátott el a korrupciós botrány kapcsán, és további tisztogatásokat tervez a kormányon belül.

Az Európai Unió elvárása is a korrupció elleni harc, ez az esetleges jövőbeli csatlakozás egyik alapvető feltétele.

- Oroszország készen áll a tárgyalásokra, de előfeltételek nélkül - jelentette be az orosz külügyminiszter-helyettes, Szergej Versinyin az állami Zvezda televíziós csatornának adott interjúban. Mint mondta, nem Ukrajna, hanem az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kezében a döntés, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki főtanácsadó, a korábbi tárgyaló delegáció vezetője kizárta a tárgyalásokat.

- Oroszország szerint elfogadhatatlan, hogy a 2024-es párizsi olimpai játékokró kitiltsák az orosz sportolókat. Eddig 35 ország kérte a fehérorosz és orosz sportolók eltiltását a következő olimpiáról.

- Az orosz invázió évfordulójára készül egy ENSZ határozati javaslat, amely szerint Ukrajna szuvereitását, függetlenségét és területi integritását tiszteletben kell tartani.

- Argentínában fellépnek azok ellen az orosz nők ellen, akik az országba menekültek, hogy ott adjanak életet gyermeküknek, és így szerezzenek argentin állampolgárságot - jelentette be az ország bevándorlásügyi hivatalának vezetője.

Florencia Carignano szerint jól jövedelmező üzelt épült a argentin útlevelek megszerzésére Oroszországban.