Háború: Rekordösszegű amerikai segélyt kaphat Ukrajna és Izrael

Hírek2024. feb. 13.Növekedés.hu

Megszavazta az amerikai Szenátus az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak folyósítandó, összesen 95 milliárd dolláros (34 ezer milliárd forint) amerikai segélykeretet. A jogszabályt még a Képviselőháznak is jóvá kell hagynia.

A 95 milliárd dolláros keretből 60 milliárd dollár Ukrajnának megy, elsősorban fegyverek, felszerelések és lőszerek vásárlására, mert lőszerhiánnyal küszködik az ukrán hadsereg - írja a The Guardian.

További 14 milliárd dollárt Izrael és amerikai katonai műveletek támogatására szánnak, 8 milliárd dollárt pedig a csendes-óceániai térségben az USA szövetségeseinek, elsősorban Tajvan megsegítésére.A csomag 10 milliárd dollár humanitárius segélyt is tartalmaz Ukrajnának, Izraelnek és a Gázai-övezetnek, ahol éhezik a lakosság jelentős része.

Ukrajna és a Gázai-övezet ügyében is jelentős a megosztottság a demokraták és a republikánusok soraiban. Nemrég Bernie Sanders amerikai szenátor hívta fel a figyelmet az övezetben kialakult humanitárius katasztrófára. 

Sajnos a Képviselőházban és az Egyesült Államok Szenátusában túl sok kollégám döntött úgy, hogy figyelmen kívül hagyja a szörnyű valóságot, és inkább kibújnak a kongresszusi kötelezettségeik alól.

- véli az amerikai döntéshozók szerepvállalásáról Bernie Sanders amerikai szenátor, a szenátus egészségügyi, oktatási, munkaügyi és nyugdíjbizottságának elnöke.

Azonban az ENSZ, az Élelmezési Világprogram és számos másik humanitárius szervezet is szerepet vállal a gázai katasztrófa kezelésében. A Guardian-ban megjelent véleménycikke/elemzése szerint a következő hetek több tízezer ember életéről dönthetnek.

Mint írja, ha nem következik be drámai javulás a humanitárius segítségnyújtás terén akkor számtalan ártatlan embert, köztük több ezer gyermeket, fenyeget a kiszáradás, hasmenés és éhezés veszélye.