Három erdélyi egyetem diákjai vehették át a Pallas Athéné Kiválósági ösztöndíjat

Hírek2019. jún. 17.Növekedés.hu

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara és a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem összesen 92 hallgatója vehette át a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjat.

Kolozsvárott június 14-én adta át Dubéczi Zoltán, a Pallas Athéné Domus Educationis (PADE) Alapítvány kuratóriumi elnöke a Babes-Bolyai Tudományegyetem 50 magyar hallgatójának a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjat. A Babes-Bolyai Tudományegyetem a nemzetközi felsőoktatási rangsorok szerint Románia legmagasabban jegyzett egyeteme, a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar pedig az egyetem legnagyobb kara.

A kar Magyar Intézete által biztosított programokon mintegy 700 hallgató tanul, akik kiváló szakmai eredményeket értek el az elmúlt években hazai és nemzetközi esettanulmány-versenyeken, tudományos diákköri konferenciákon és a tudományos kutatás területén.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán Sebestyén Géza, a PADE Szakmai Tanácsadó Testületének elnökeadta át június 15-én, az intézmény tanévzárója keretében 20 hallgatónak az Alapítvány 2019-re megítélt ösztöndíját. A bíráló bizottság 70 százalékban a tanulmányi teljesítményt, 20 százalékban a tudományos tevékenységet (publikáció, tudományos diákköri dolgozat, nemzetközi és hazai versenyeken való részvétel és szakkollégiumi tevékenység), és 10 százalékos arányban a közéleti, közösségi tevékenységet vette figyelembe.  

Az egyetem 2001-ben azzal a fő céllal alakult, hogy magas színvonalú, versenyképes oktatást biztosítson az erdélyi magyar hallgatóknak. 2014-ben a legjobb romániai magánegyetemmé választották és ezt a kiemelkedő helyet ma is tartja.

Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem június 15-én tartotta hagyományos évzáró ünnepségét több száz oktató, hallgató és családtag részvételével az Újvárosi református templomban. Az ünnepség keretében Dubéczi Zoltán, a PADE elnöke köszöntötte a résztvevőket és adta át az idei évre az Alapítvány kuratóriuma által megítélt 22 ösztöndíjat.

Az egyetem az erdélyi magyar nyelvű felsőoktatás évszázados hagyományainak folytatója, a rendszerváltozás után létrehozott első önálló, akkreditált magyar magánegyetem.

Céljuk olyan egyetemi közösség kialakítása, melyben a keresztényi és egyetemes emberi értékek egyaránt érvényesülnek, ezen túl pedig a magyar nemzeti közösség identitásának megőrzése és fejlesztése, a Partium regionális igényeit kielégítő szakemberképzés és továbbképzés, valamint hozzáférés biztosítása a térség értelmiségének a minőségi oktatáshoz és kutatási lehetőségekhez.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított Pallas Athéné Közgondolkodási Program keretein belül, az MNB Kiválósági Ösztöndíjának mintájára 2018-ban indult el Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj a legtehetségesebb határon túli magyar hallgatók támogatására.