Megindult a kereskedés az MKB részvényeivel

Hírek2019. jún. 17.Fellegi Tamás

Ünnepélyes becsengetéssel indult az MKB bank kereskedése a Budapesti Értéktőzsdén, és ezzel a hatodik legnagyobb kapitalizációjú részvény került a tőzsdére.

Épp ma írtuk, hogy létrejön a tőzsde ötödik legnagyobb cége a négy blue chip után, és ma mindjárt megjelent a parketten a hatodik legnagyobb is, az MKB Bank, 197 milliárd forintos kapitalizációval.

Az ünnepélyes csengetéssel egybekötött sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a bank nagy utat tett meg a 2014-2015-ös szanálás óta, amely az EU jóváhagyásával történt, a megállapodás része volt a tőzsdére vezetés is. 2016-ban már nyereséges lett a bank és befektetőt is talált. A mostani bevezetést követően a bank minden részvénye a tőzsdén van a standard kategóriában, az induló ár az utolsó OTC ügylet ára lett, 1972 forint.

Ami a bank számait illeti: a P/BV, vagyis az ár/saját tőke arány a beveztési áron 1,25, a P/E érték 8 körüli. A visegrádi országok bankjai nagyjából 0,8-2 között a P/BV, és 8-20 a P/E értéken forognak, így az MKB induló ára ebben a tekintetben viszonylag kedvező. Ami az fejlődést leginkább mutatja az elmúlt években: 2015-ben még 75 milliárd forintos veszteség volt, tavaly már 25 milliárdos nyereség.  

Megkérdeztük, hogy milyen eredményt vár a menedzsment az idei évben, Balog Ádám elnök-vezérigazgató azt válaszolta, hogy konkrét idei eredményvárakozást tőzsdei cég vezetőjeként nem fogalmazhat meg, de az eddigi lépéseknek megfelelő az idei munka és vélhetően ennek eredménye is.

A Növekedés.hu kérdésére, hogy az MKB növekedési sztori lesz vagy osztalékpapír, elmondták, hogy a bank mindkét irányba mozdul: a növekedési lehetőségek kiaknázása mellett igyekeznek egy megfelelő osztalékpolitikát is kialakítani.

Balog Ádám elmondta még, hogy tőkebevonási igény nincs, mivel igen erős a bank. Bankvásárlásról, akvizícióról pedig addig nem lehet szó, amíg az EU-eljárás be nem fejeződik.