Hogyan álljunk fel a nehéz helyzetekből? Értékes könyv jelent meg egy olimpiai bajnokunk tollából 

Hírek2022. szept. 11.Sz.A.

Az öttusa mindenre megtanít – vallja Mizsér Attila, a sportág olimpiai, világ- és Európa-bajnoka. Olyan készségeket fejleszt, amelyeknek bárki hasznát veheti. A könyv bemutatja a szerző Bajnokok útja elnevezésű motivációs modelljét, amelyet egyetemen is tanít, és amely a mindennapokban is tanulságos útmutatóul szolgálhat.

A Siker tusái című, a napokban megjelent kötet olyan történetgyűjtemény az emlékezetes versenyekről, amely egyben a motivációs modell ismertetése is. A Bajnokok útját ugyanis saját sportpályafutása tanulságai alapján alkotta meg.

A legfontosabb üzenete, hogy a legnehezebb helyzetben is képesek vagyunk továbbmenni, folytatni a célunkhoz vezető utat. Pontosan úgy, ahogyan a sport bajnokai teszik. A konkrét esetek nyomán feltárul, miként gondolkodott, hogyan szedte össze magát, milyen kapaszkodókat talált a kritikus versenyhelyzetekben. Így állt össze a modell: egy gondolkodási és viselkedési minta.

A könyv felvázolja a modell elméleti alapjait, és az egyes elemek ismertetése után következnek a történetek, amelyek végén minden esetben kiemeli a séma működése szempontjából fontos mozzanatokat, valamint megosztja személyes tanulságait. A gondolkodási és viselkedési mechanizmusnak öt eleme van: KUDARC → CÉL → ERŐSSÉGEK → DÖNTÉS → ITT ÉS MOST.

Ezek az elemek egymásba olvadhatnak, és a gyakorlás, valamint a folyamatos tudatosodás során elérhetjük, hogy nem is kell külön figyelmet fordítani az egyes lépésekre, a gondolatok egybefolynak, és spontán, természetes módon jutnak érvényre, gyakorlatilag egyszerre – teszi hozzá.

Mizsér Attila

A modellt öt elemét az öttusa egyes sportágának történetein keresztül hozza helyzetbe: mindegyik tusához a gondolkodási és viselkedési mechanizmus egy-egy fő elemét kapcsolva.

Lovaglás – KUDARC: tegyél meg mindent a kudarc megelőzésért. A legkirívóbb példa az 1993-as szófiai EB.

Úszás – CÉL: tervezd meg részletesen a célhoz vezető utat. A hozzá tartozó sztori szöuli olimpián történt, 1988-ban.  

Terepfutás – ERŐSSÉGEK: fedezd fel erősségeidet, és építs azokra. A történet az 1981-es uppsalai nemzetközi verseny.

Lövészet – ITT ÉS MOST: csak arra figyelj, amit éppen csinálsz. A kapcsolódó eset az 1978-as ifjúsági országos öttusabajnokság.

Vívás – DÖNTÉS: tedd meg a következő lépést! Két ellenkező előjelű történet is alátámasztja: az egyik az első felnőtt világbajnokságáról, Rómából, a másik egy Helsinkiben rendezett versenyről származik.

A kötetet egy coachingszemléletű önfejlesztő kérdéssor zárja, amelyet bármilyen elakadás esetén célszerű átgondolnunk. Ha pedig meg is tudjuk válaszolni, akkor tisztul a kép, csökken az adott probléma visszahúzó, cselekvéstől eltántorító ereje. Ennek köszönhetően könnyebben megtaláljuk a következő lépést, bátrabban és tudatosabban hozzuk meg a szükséges döntést önmagunk bajnoki útján – ígéri Mizsér Attila.

Mizsér Attila olimpiai bajnok (1988, Szöul, csapat) öttusázó,  ötszörös világ- és kétszeres Európa-bajnok. Sportpályafutása mellett két diplomát (Testnevelési Főiskola, Külkereskedelmi Főiskola) szerzett.

1995-től a bankszakmában dolgozott, 2010-ben bankjában belső trénernek jelentkezett, 2014-ben megalapította az Apollo Consulting Kft.-t, amelynek fő tevékenysége a tréning, coaching és mentoring az üzleti és sportvilágban.

A sportcoach-képzés egyetemi oktatója a Széchenyi Egyetemen.