Ijesztő mértékben olvad a jég a Himaláján

Hírek2019. jún. 21.Növekedés.hu

Riasztó sebességgel olvadnak. Műholdképek alapján a Himalája jégtakarója kétszer olyan gyorsan olvad, mint a századforduló előtt. Közel 1 milliárd ember vízellátása kerülhet veszélye, ennyien függenek a folyókat feltöltő olvadékvíztől.

A Science Advances tudományos lapban közzétett tanulmány szerint az ázsiai hegység 2000 óta minden egyes évben 1 százalék jeget veszít - olvasható a Deutche Welle hírportálon.

Ez több, mint 50 centiméteres csökkenést jelent évente, ami a kétszerese az ezt megelőző 25 éves időszaknak.

Az összehasonlításul szolgáló műholdképek a hidegháború 40 éves időszaka alatt készültek Indiában, Kínában, Nepálban és Bhutánban. A drasztikus olvadás miatt az ázsiai népesség nagyrészének veszélybe kerülhet a vízellátása. Közel 1 milliárd ember függ a folyókat feltöltő olvadékvíztől.

Joseph Shea, a Northern British Columbia Egyetem gleccserszakértője szerint  a kutatás rámutatott a valós problémára, miszerint a világ legmagasabb hegyeinek jégtakarójára is hatással van a globális felmelegedés.

A klímaváltozás elleni lépések

A németországi Bonn városában tartott klímaváltozásról szóló konferencián több száz ország küldöttje találkozott, hogy megvitassák a 2015-ös párizsi klímaegyezmény végrehajtásának módjait. Közel 200 ország írta alá az egyezményt, ám sokan közülük küzdenek még a megvalósítással, főleg az alacsony szén-dioxid kibocsájtással kapcsolatos rész tekintetében.

Stefan Rahmstorf éghajlati kutató rámutatott, hogy egyes országok többet tesznek a cél érdekében, mint mások.

"Nagy-Britannia szinte teljesen szénmentes. A kibocsátás a 19. századi utolsó értékre esett vissza." - mondta.

Rahmstorf szerint problémát jelent az is, hogy

a világ legtöbb részén nincs ára a szén-dioxidnak, így gyakorlatilag szabadon szennyezhetik a levegőt.

Félelmetes következmények 

"Most már tisztán látszik, hogy milyen gyorsan olvad a Himalája jege, és hogy mi okozza.” - nyilatkozta Joshua Maurer, a Columbia Egyetemen működő Lamont-Doherty Earth Observatory gleccserkutatója.

"Az elolvadt jég mennyisége is ijesztő, de ami még ennél is aggasztóbb, az az olvadási sebesség megduplázódása." - tette hozzá.

Josh Willis, a NASA éghajlatkutatója azt mondta, hogy ez a kutatás megerősítette azt, amitől az előzetes elemzések alapján tartottak.

"Tudósként jó hallani azt, hogyha igazad volt, viszont civilként néha elég ijesztő, ha kiderül, hogy tényleg az volt." - mondta.