IMF: Kísért a 70-es évek olajválsága, de van egy nagyon fontos különbség

Hírek2022. máj. 7.Sz.A.

A tartósan magas olajárak, a szankciók és a gazdasági növekedés lassulása hasonlíthat 70-es évek olajválságára, de most jóval kevésbé függünk az olajtól, mint 50 évvel ezelőtt. Ma ugyanis háromszor kevesebb olaj szükséges ugyanannyi GDP megtermeléséhez - az IMF szakértői szerint.

Sokban hasonlíthat a mostani olajár emelkedés és infláció az 1970-es évekre, amikor a geopolitikai konfliktusok miatt szintén hirtelen megdrágult az olaj ára. Az olajsokk hatását azonban tompítja, hogy a világgazdaság ma már sokkal kisebb mértékben függ az olajtól, mint akkor - olvasható a Nemzetközi Valutaalap friss elemzésében.

A gazdaság energiaigénye és a fosszilis energiától függése sokat csökkent az elmúlt 50 évben.

Ma egymillió dollár értékű reál-GDP megtermeléséhez 3 és félszer kevesebb olajra van szükség, mint a 70-es évek legelején - írják az IMF szakértői.

Olajfelhasználás intenzitása (hordó/1 millió USD GDP előállítása) és a WTI nyersolaj ára (1970-es ár =100)

Olajfelhasználás intenzitása (hordó/1 millió USD GDP előállítása) és a WTI nyersolaj ára (1970-es ár =100)


Az infláció szempontjából is látható egy nagy különbség: ma már a béreket nem automatikusan igazítják az inflációhoz, ami összességében csökkenti az inflációs nyomást.

A monetáris politika is sokat változott: a központi bankok függetlenebbek és a monetáris politika hitelessége is erősödött a válságok idején a jegybanki beavatkozások miatt.

A Brent nyersolaj hordónkénti ára már az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt is hétéves csúcson, 100 dollár körül járt, és a háború kirobbanása után 130 dollárra emelkedett. Az elmúlt napokban az új szankciók hatására ismét 110 dollár fölé emelkedett a Brent nyersolaj ára.

Éves szinten ez 70 százalék körüli emelkedést mutat, az év eleje óta pedig 45 százalék körüli a drágulás mértéke.

Összehasonlításképp 1973 augusztusa és 1974 januárja között a nyersolaj ára majdnem háromszorosára emelkedett.

Most zömében az új szankciók és kisebb mértékben a kínai lezárások miatti visszaeső olaj-kereslet mozgatják az olajárakat.

Az IMF elemzése kiemeli, hogy az orosz olajtól függő európai országokban a vártnál magasabb lehet az infláció.

Az áprilisban közölt globális előrejelzés szerint a világgazdaság idén 3,5 százalékkal növekedhet a Valutaalap szerint.