Súlyos élelmiszerválság fenyeget az ukrán kikötők blokádja miatt

Elemzések2022. máj. 7.HP

Az orosz-ukrán háború a legsúlyosabb nemzetközi élelmiszerválságot idézi elő a második világháború óta többek között a gabonaexportőr Ukrajna kikötőinek orosz blokádja miatt. A globális mezőgazdasági élelmiszerárindex 60 százalékos drágulást mutat 2021 eleje óta. Az élelmiszerárak ráadásul még tovább száguldanak. Ukrajnában a fontosabb mezőgazdasági termények betakarított mennyisége az idén a felére eshet vissza. A katonai konfliktus miatt egekbe szökő élelmiszerárak veszélyeztetik az ellátásbiztonságot a feltörekvő országokban, melyek ezáltal politikailag is destabilizálódhatnak. Ennek következtében pedig újabb nagyméretű migrációs hullám indulhat Európa irányába. Viszonyításképpen Afrika búzaimportjának a fele Ukrajnából és Oroszországból származik.

Az ukrán kikötők orosz blokádja miatt mintegy 25 millió tonna gabona nem tudja elhagyni az országot, és a silókban marad - figyelmeztetett Josef Schmidhuber, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) igazgatóhelyettese.

Az exportra szánt búza blokkolása mellett a háború miatt több mezőgazdasági terményből és gabonaféléből fele annyit takaríthatnak be Ukrajnában az idén.

A fejlemények világszerte tovább súlyosbítják az ellátási problémákat.

Az ukrán UkrAgroConsult konzultációs ügynökség előrejelzései szerint az idén 19 millió tonnára eshet vissza a betakarított kukorica mennyisége Ukrajnában. Tavaly ez a szám több mint 40 millió tonna volt.

Betakarított kukorica mennyisége Ukrajnában, millió tonna

Betakarított kukorica mennyisége Ukrajnában, millió tonna

Forrás: Bloomberg, USDA, UkrAgroConsult

Nehézségek

Az ukrán gazdák komoly nehézségek mellett tudnak csak ültetni. Nincs elegendő üzemanyag, műtrágya és munkaerő. A férfiak ugyanis sok esetben az orosz csapatok ellen harcolnak. A mezőgazdasági munkálatokhoz szükséges infrastruktúrában is komoly kár keletkezett a háború következtében.

Emellett jelentős méretű mezőgazdasági területeken orosz csapatok állomásoznak. A munkát gyakran az is nehezíti, hogy a kivonuló orosz csapatok sajtóinformációk alapján aknákat telepítenek.

Ukrán export

Önmagában Ukrajna felelős a globális napraforgóolaj export 49,6 százalékáért, a kukorica export 15,3 százalékáért és az árpaexport 12,6 százalékáért. Az ukrán búzaexport globális részesedése pedig 10 százalék.

Oroszország és Ukrajna együttesen a globális búzaexport közel harminc százalékát fedi le, illetve a globális kukoricaexport egyötödét. A napraforgóolaj esetében ez a szám közel 80 százalék.

Elszálló élelmiszerárak

A mezőgazdasági termények betakarítása, és ezáltal az élelmiszerek kínálata is visszaesik jövőre. Ez további drasztikus élelmiszeráremelkedéshez vezethet.

A globális mezőgazdasági élelmiszerárindex 60 százalékos drágulást mutat 2021 eleje óta.

Globális mezőgazdasági élelmiszerárindex

Globális mezőgazdasági élelmiszerárindex

Forrás: United Nation

A helyzetet súlyosbítja, hogy több ukrán gazda export helyett a helyi piacokat választhatja a lecsökkent terméshozam miatt. Ez tovább növeli a nemzetközi élelmiszerhiányt.

Újabb súlyos migrációs válság alakulhat ki

Az Egyesült Nemzetek szerint az orosz-ukrán háború a legsúlyosabb globális élelmiszerválságot idézi elő a második világháború óta.

A konfliktus miatt egekbe szökő élelmiszerárak veszélyeztetik az ellátásbiztonságot a feltörekvő országokban, melyek ezáltal politikailag is destabilizálódhatnak. Ennek következtében pedig újabb nagyméretű migrációs hullám indulhat Európa irányába.

Viszonyításképpen Afrika búzaimportjának a fele Ukrajnából és Oroszországból származik.

Az ukrán búzaexportra a legnagyobb mértékben Egyiptom, Indonézia, Banglades, Pakisztán és Törökország támaszkodik. Ezen országokban első körben komoly társadalmi feszültségek alakulhatnak ki.

Az Európai Uniónak több milliárd euróval kellene megsegítenie az érintett afrikai és távol-keleti országokat, hogy elkerülhetővé váljon egy újabb jelentős migrációs válság.

A másik megoldás a háború azonnali befejezése és a gazdasági kapcsolatok rehabilitációja lenne.

Az afrikai és a közel-keleti térségből egy jelentős népvándorlásnak a járványhelyzet szempontjából is beláthatatlan következményei lennének.

Az érintett népcsoportok esetében ugyanis nagyon alacsony a koronavírus elleni átoltottság. Emiatt az újabb járványhullámok és vírusvariánsok megjelenésének is megnőne az esélye.