Jót lépett Putyin: a legjobban teljesítő deviza lett a rubel

Hírek2022. máj. 20.Sz.A.

Idén már 30 százalékot emelkedett az orosz rubel árfolyama, így idén eddig a legjobban teljesítő deviza lett. Az erősödés háttere, hogy a Gazprom ügyfeleinek fele hajlandó volt rubel számlát nyitni, és rubelben fizetni az orosz gázért. Pénteken egy héttel a lejárati határidő előtt fizetett ki 100 millió dollár devizakötvényt Moszkva.

Az év eddig legjobban teljesítő devizája lett az orosz rubel, a második helyen a brazik reál és a mexikói peso előtt.

Éves szinten 20 százalékot erősödött, és idén pedig már 30 százalékot emelkedett a dollárral szemben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március végén közölte: csak rubelben lehet fizetni az orosz gázért az Oroszország ellen szankciókat beiktató államoknak.

A Gazprom 54 vevőjének már a fele hajlandó volt rubel számlát nyitni a vállalatnál, ami - az euróról rubelre váltás révén - megemelte az orosz fizetőeszköz iránti nemzetközi keresletet.

A rubel árfolyama így 2015 óta nem látott szintre emelkedett - a Reuters beszámolója szerint.

A rubelt erősíti, hogy az orosz exportőröknek is be kell váltaniuk a devizájukat, és az energiabevételek - a magas olaj és gázárak miatt - megduplázódtak a háború kezdete óta.

Pénteken egyébként közel 100 millió dollárt fizetett ki lejáró devizakötvényei után Moszkva, egy héttel a fizetési határidő előtt - számolt be a Reuters.

Oroszországnak 40 milliárd dollár értékű deviza államkötvénye van kinn a nemzetközi piacon, ebből kétmilliárd dollár az idén lejáró rész.

Az energiapiacról származó dollárbevételeiből ezt elvileg gond nélkül ki tudja fizetni Moszkva.

A Gazprom mellett a Lukoil és a Rosznyeft is kétszámjegyű profitemelkedést könyvelhetett el az első negyedévben.

Az orosz jegybank alapkamata jelenleg 14 százalék, az invázió kezdete után azonban 9,5 százalékról 20 százalékra kellett felemelni az alapkamatot aa rubel gyors gyengülése miatt.

Az idén eddig legrosszabbul teljesítő devizák sorát a török líra vezeti, az argentin peso és az egyiptomi font előtt.

Elsősorban a háború miatt a forint 10 százalékot gyengült éves szinten, majdnem ennyit vesztett értékéből a lengyel zloty (mínusz 8%). A japán jen 9 százalékos mínuszt halmozott fel, akárcsak a svéd és a norvég fizetőeszköz.

Érdekesség, hogy az ukrán hrivnya a háború ellenére is 7,7 százalékos veszteséget könyvelt el éves szinten, ami nagyjából megegyezik a brit font gyengülésével.

Az orosz gazdaságban a magas energiaárak miatti külkereskedelmi többlet növekedése ellenére is mély recesszió zajlik.

Az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzése szerint Oroszországban legalább 10,4 százalékos gazdasági visszaesés lesz idén, amit megfejel a 20 százalék feletti infláció és a lakossági fogyasztás zsugorodása.