Kína felépítette a mérsékelten jómódú társadalmat

Hírek2021. júl. 1.MTI

Hszi Csin-ping kínai elnök a kommunista párt (KKP) szerepének fontosságát hangsúlyozta az ország mai eredményeinek elérésében a KKP megalapításának századik évfordulója alkalmából csütörtökön Pekingben megtartott, nagyszabású ünnepségen.

Hszi, aki a KKP főtitkárának pozícióját is betölti, az egykori császári palota déli bejárata felett húzódó teraszon, a KKP, valamint a kormányzat vezető méltóságai körében állva hangsúlyozta:

a Kínai Kommunista Párt nélkül Kína ma nem lenne az, ami. Az előttünk álló úton fenn kell tartani, és tovább kell erősíteni a párt vezetését

- tette hozzá a Mao Ce-tung egykori kínai vezető portréja felett elhelyezett, sarló-kalapács szimbólummal díszített pódiumról.

Beszédét a helyszínen több mint 70 ezren hallgatták. Az esemény gondosan kiválogatott részvevőit előzetes regisztrációt és fokozott biztonsági ellenőrzést követően engedték a Tienanmen térre.

A koronavírus-járvány felett aratott diadal jeleként az ünnepségen egybegyűltek közül senki nem viselt maszkot. Az eseményre hetekkel korábban lezárult sajtóregisztráció egyik feltétele mindazonáltal az volt, hogy a helyszínről tudósítani kívánó újságíróknak az évfordulós ünnepséget megelőző legalább három héttel korábban meg kellett kapniuk a Covid-19 elleni védőoltás utolsó szükséges dózisát.

Az ünnepség helikoptereket és vadászgépeket felvonultató légi bemutatóval, valamint a pártot dicsőítő kórusénekekkel vette kezdetét.

A kínai elnök egy órán át tartó beszédében a KKP első száz évének legfontosabb eredményei között említette, hogy Kína minden tekintetben elérte a "mérsékelten jómódú társadalom" felépítését mint célt, kényelmes életet biztosítva az embereknek, továbbá felszámolta a mélyszegénységet.

A "mérsékelten jómódú társadalom" célját eredetileg Teng Hsziao-ping korábbi elnök tűzte ki 1979-ben, majd ez Hu Csin-tao elnökségének idején (2002-2012) kapcsolódott össze konkrét gazdaságpolitikai intézkedésekkel.

Hszi többször kitért Kína kapcsolataira a külföldi országokkal, felidézve egyebek mellett, hogy a történelem során az ország sokszor szenvedett külföldi elnyomástól. Hangsúlyozta: a kínaiak nem fogják hagyni többé, hogy külföldi erők elnyomják őket.

Aki zsarnokoskodni próbál felettünk, 1,4 milliárd kínai alkotta, acélos Nagy Falba ütközik

- fogalmazott, a közönség lelkes ujjongását kiváltva.

Kína az építő jellegű kritikát szívesen fogadja kívülről, de az "álszent prédikálást" nem - mondta. Konkrét példát ugyan nem említett, de az utóbbi időben Kínát számos kritika érte külföldről - egyebek mellett az Egyesült Államok és az Európai Unió részéről - a többi közt a hongkongi szabadságjogokat, valamint a zömében muszlim vallású ujgur kisebbség emberi jogait illetően.

Szót ejtett Tajvanról is, aláhúzva, hogy a KKP egyik kulcsfeladata a tajvani kérdés megoldása és az ország békés újraegyesítése.

Senki nem kérdőjelezheti meg Kína nemzeti szuverenitását és területi egységét

- mondta, aláhúzva:

határozott lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy teljes mértékben leverjünk minden, Tajvan függetlenségére irányuló igyekezetet.

A Kínai Kommunista Pártot 1921 júliusában alapították Sanghajban. A KKP Központi Bizottságának szervezési osztálya által szerdán kiadott jelentés szerint a KKP tagjainak száma június 5-éig meghaladta a 95,1 milliót. A jelenlegi tagok közül mintegy 134 ezren csatlakoztak a párthoz azt megelőzően, hogy 1949 októberében megalakult a Kínai Népköztársaság.

A csütörtöki központi ünnepséget hetek óta tartó eseménysorozat vezette fel országszerte. A pekingi központi esemény részleteit titoktartás övezte, az ünnepségnek helyszínt adó, a főváros központjában található Tienanmen teret és környékét több mint egy hétre lezárták az előkészületek miatt.

A város utcáin az évfordulót hirdető plakátok mellett az elmúlt héten színes virágkompozíciókat is elhelyeztek, az épületekre pedig kitűzték a kínai nemzeti lobogót. A pekingi ceremóniával egy időben Kína más részein is rendezvényekkel tisztelegnek az évforduló előtt.