Kisoroszit már lezárták - Fotókon a Dunakanyart elöntő áradás

Hírekegy napjaMTI/Növekedés.hu

A Duna áradása miatt már nem lehet közúton eljutni Kisorosziba, a Tahitótfaluból oda vezető utat szerda délután lezárták.

Kisoroszi önkormányzata szerda délután a honlapján tájékoztatta a helyi lakosokat a településre vezető út hivatalos lezárásáról, azt kérve: vigyázzanak magukra és egymásra, ha valakinél a víz megjelenése bármilyen gondot okozna, azt jelezze, és figyeljék a további tájékoztatásokat.

Tahitótfalu parkolójában készen állnak a homokzsákok a védekezéshez.

Leányfalun is lezárták az elöntött területeket.

Tetőzik a Duna a Szigetközben

Megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél, Nagybajcsnál pedig csütörtökön napközben várják 855 centiméter körül az áradó folyó tetőzését - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője.

Siklós Gabriella a műsorban azt mondta, hogy az említett területeken szerda éjszaka a szakemberek már észleltek buzgárokat, csurgásokat a védműveken, de az azonnali beavatkozásnak köszönhetően a töltések tartanak.

Hozzátette, hogy a védművek a Dunakanyarban már elkészültek, s a szóvivő reményei szerint már a fővárosi szakaszokon is készen állnak. Kisoroszit körbezárta a víz, és a számítások szerint akár egy hétig tarthat ez a helyzet - közölte.

Siklós Gabriella azt kérte, hogy most senki ne menjen a védművekre csak azért, hogy megnézze az árvizet: a töltéseknél ugyanis dolgoznak, a védműveket nem szabad pluszsúllyal leterhelni, a helyzet könnyen és gyorsan veszélyessé válhat.

Orbán Viktor: Most jön a védekezés legnehezebb szakasza

Nagymaroson, majd Kismaroson ellenőrizte szerda délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök az árvízvédelmi munkálatokat, Rétvári Bencével, a térség országgyűlési képviselőjével közösen.

A miniszterelnöknek a vízügyesek és a katasztrófavédők azt jelentették, hogy Nagymarosnál rövid szakaszokon, bekötések lezárásánál van szükség homokzsákos zárásra.

A védművek kiépítése folyamatos, az árvízvédelmi fal kiépítettsége 100 százalékos, jelenleg a mobilgát minőségellenőrzése és szivattyúk telepítése zajlik. A szivattyúk a lezárt belterületi csatornákból vezetik a vizet a Dunába.

Megkezdődött az árvízi védekezés legkomolyabb és legnehezebb szakasza, ami a számítások szerint jövő hét csütörtökig tart - közölte a miniszterelnök az árvízvédelmi operatív törzs reggeli ülése után tartott sajtótájékoztatón szerdán.

Orbán Viktor azt mondta:

kedd éjjel, szerda hajnalban belépett Magyarország területére az árhullám várhatóan legmagasabb vízszintje, mostantól az a feladata a vízügyeseknek, a katasztrófavédelemnek, a honvédségnek, a belügynek és az önkénteseknek is, hogy kikísérjék az árhullámot a Lajtától, tehát az ország nyugati végpontjától délre, amíg el nem hagyja Szerbia felé Magyarországot.

Ez az időszak a legnehezebb a védekezésben, mától számítva körülbelül egy hétig, nyolc napig tart majd - hangsúlyozta a kormányfő.Hozzátette: úgy számolnak, hogy jövő csütörtökön hagyja el a déli határánál a legmagasabb vízszint Magyarország területét.

A miniszterelnök hangsúlyozta: jó hír, hogy az "időjósok szerint" - ami, fűzte hozzá, "most már lassan tudománnyá fejlődik" - az előttünk álló héten nem várható eső.

Ha száraz időszakban kell védekezni, akkor az azt jelenti, hogy az a vízszint fog végigvonulni, amit jelenleg a legmagasabbként azonosítottak Magyarország nyugati kapujánál - ismertette.

Hacsak az időjósok nem tévednek, és hirtelen nem kapunk egy özönvízszerű esőt a nyakunkba, de erre nem számítunk

- jegyezte meg.

Szintén jó hírnek nevezte, hogy a legmagasabb vízszint belépését követően az összes védmű állta a próbát.

Emlékeztetett: a jelenlegi legmagasabb vízszint minden tudásuk szerint alatta marad a 2013-asnak, ezért nincsen olyan munka, feladat vagy kihívás, amivel egyszer már ne birkóztak volna meg.Értékelése szerint ez a védekezés "karakterét" is meghatározza, tehát nem váratlan és rendkívüli eseményekre, hanem ismert és várt eseményekre készülnek, amelyeknek az elhárítását korábban már megtették, kipróbálták.
 
Fotók forrása: növekedés.hu