Kormányinfó:  A kormány be fog avatkozni a vállalkozások szerződéseibe

Hírek2023. ápr. 6.MTI

Van forrás arra, hogy az átlagfogyasztásig megmaradjon a lakosságnak a rezsicsökkentés - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető kiemelte: a kormány szerdai ülésén az energetikai helyzetet áttekintve megállapította, hogy minden forrás rendelkezésre áll a lakossági rezsicsökkentés fenntartására. Így mindenki számolhat azzal, hogy az átlagfogyasztásig nem lesz változás.

Ez nem csak az év végig lesz így, ha van rá lehetőség, továbbra is így marad

- tette hozzá.

Hangsúlyozta: a megnövekedett energiaárak komoly nehézséget jelentenek a gazdaságnak.

Közölte: a végső menedékes szolgáltatásba tartozó vállalkozások és önkormányzatok, egyházak, alapítványok, ha december 31-ig nem kötöttek szerződést, akkor automatikusan az akkori árnak megfelelő kategóriába kerültek.

A kormány be fog avatkozni a szerződésekbe:

mintegy 14 ezer ügyfélnek, vállalkozásoknak, önkormányzatoknak, egyházaknak segítenek kedvezményes árszabással - mondta a miniszter.

A miniszter  hangsúlyozta továbbá, hogy háború és béke ügyében

Magyarország továbbra is egyértelműen a béke pártján áll, de a határozat parlamenti elfogadásakor kiderült, a magyar politikai életben ezzel nincs mindenki így.

Hozzátette: az egy évvel ezelőtti választási eredményt úgy értelmezik, hogy

a magyar választópolgárok többsége is a béke mellett foglalt állást.

Elmondta, a határozat elítéli Ukrajna katonai megtámadását, hangsúlyozza a humanitárius akciók fontosságát, amelyekből Magyarország jelentős mértékben vette ki a részét az elmúlt egy évben.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy

nincs veszélyben az idei érettségi lebonyolítása, hiszen a PDSZ-szel szemben a tanárok a diákok iránti elkötelezettséggel végzik munkájukat.

A tiltakozó tanárok ügyéről Gulyás Gergely elmondta: a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania,a tiltakozásnak pedig megvannak a törvényes formái, aki ezen túllép, az jogellenes módon jár el.

A bíróságnak kell döntenie, és a kormány tiszteletben tartja a bíróság döntéseit - jelentette ki.

A miniszter kérdést kapott arról, hogy

Svédország és Finnország is csatlakozott ahhoz az uniós perhez, amely a magyar gyermekvédelmi törvényt támadja, miközben NATO-csatlakozásuk jóváhagyását kérték.

Gulyás Gergely emlékeztetett: Finnországban jelenleg ügyvezető kormány működik, miután az eddigi miniszterelnök megbukott. Beavatkozásuk ugyanakkor se nem helyes, se nem korrekt azok után, hogy NATO-csatlakozásukat már elfogadta a magyar parlament.

A svéd-magyar kapcsolatok jelenleg mélyponton vannak a perbe kapcsolódás miatt is,

ezért szerinte bizalomerősítő lépésekre lenne szükség, miután a kormánypártokon belül vita van arról, támogassák-e a NATO-csatlakozásukat.

A legfontosabb ugyanis a NATO egysége, ezért nem jó, ha oda országok közötti vitákat importálunk - fogalmazott. Mindezért a svéd kormány tudna tenni - fűzte hozzá.

Közölte,

nincs megállapodás Magyarország és Törökország között, hogy összehangolják Svédország NATO-ratifikációját.

A tárcavezető kifejtette: annak a veszélye, hogy egy atomhatalom által indított, nemzetközi jogot sértő háborúba egy másik katonai szövetség atomhatalmai bekapcsolódnak,

nagyobb, mint a rendszerváltás óta bármikor.

El kell kerülni, hogy a konfliktus úgy eszkalálódjon, hogy egy NATO-tagállam bekapcsolódik és támadás éri, mert ha ez történik, akkor azt valamennyi NATO-tagállam elleni támadásként kell értelmezni - magyarázta.

Kérdésre válaszolva azt mondta,

a Krím félsziget annexiója ellentétes volt a nemzetközi joggal.

Arra a kérdésre, támogatja-e Magyarország Ukrajna azon törekvését, hogy visszaszerezze a Krímet, közölte,

egyetlen országot sem fog a honvédő háborútól eltanácsolni.
A víziközművek teljeskörű felújítása ezer milliárdos nagyságrendű beruházás, a fenntartáshozma is évi 150 milliárd forinttal járul hozzá a kormány - mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: még nem született döntés arról, hogy hány év alatt, milyen forrásból újítható fel az.

A miniszter elmondta: valóban a Bajnai Gordonhoz köthető cég fizethette az ellenzék kampánybuszainak költségét, a társaság pedig az Egyesült Államokból kapott ehhez forrásokat.

A Völner-Schadl-ügyről kérdésre elmondta,

nem tesz jót a végrehajtói kamarának, ha olyan elnöke van, aki objektív okokból nem tudja ellátni feladatait.

Szerinte a kamara dönthetne arról is, hogy visszahívja az elnököt és újat választ.

Véleménye szerint azok a jogszabályok, amelyeket még Trócsányi László volt igazságügyi miniszter hivatali ideje alatt fogadott el az Országgyűlés, magas követelményeket határoztak meg a végrehajtóknak.

De voltak emberek, akik bűncselekményeket követtek el, ezt szankcionálni kell - utalt a folyamatban lévő büntetőeljárásra.

A Liszt Ferenc-repülőtér megvásárlásáról azt mondta, tárgyalnak a tulajdonosokkal

és bíznak benne, hogy a mindenkori tulajdonos nagy befektetésekben gondolkodik.

Hozzátette: a megállapodás létrejöttekor minden részletet nyilvánosságra hoznak.

Elképzelhetőnek tartotta, hogy az állam mellett más tulajdonosa is lesz a reptérnek, mivel többen vannak, akik az állam mellett vevőként beszállnának az ügyletbe.

A jogosítvány megszerzésének szigorításával kapcsolatos uniós elképzelésekre a miniszter azt mondta, minden értelmes felvetést megfontol a kormány, de

azt nem támogatja, hogy hetvenéves kor felett újra és újra vezetői vizsgát kelljen tenni.

Hozzátette: nem látja a magyar közlekedési statisztikákban, hogy rendszeresen idősebb emberek okoznának baleseteket, inkább fordítva van, azok okoznak balesetet alkoholt fogyasztva, szabályokat megszegve, akiknek néhány éves jogosítványuk van.

A miniszterelnök baráti megnyilatkozást tett Donald Trump felé, amikor az

interneten biztatta a korábbi amerikai elnököt egy nappal a vele szembeni jogi vádak megtétele után

- mondta a miniszter. Ugyanakkor hangsúlyozta: Magyarország nem szól bele az Egyesült Államok belpolitikájába.

A földadó eltörlésével elsősorban az agrárkamarával egyeztetett a kormányzat - közölte.

Hozzátette: megvizsgálják a jogi lehetőségeket, miután felvethető, hogy az önkormányzatoknak nem terjed ki az adókivetési joga a termőföldre. Károsnak és rossz irányúnak nevezte ezen adó kivetését.

Gulyás Gergely az Európai Néppárt (EPP) brüsszeli irodáját érintő rendőrségi vizsgálatokkal kapcsolatban azt mondta: az elmúlt hónapok arról szóltak, hogy az Európai Parlamentben milyen korrupciós hálózatok működnek, kit, milyen érdekcsoportok vásároltak meg, és úgy tűnik, az EPP-t is elérték ezek az ügyek. Ki kell vizsgálni minden ilyen ügyet - jelentette ki.

Azt is mondta, hogy

a kormány még nem kapta meg az újabb szankciós csomag tervezetét,

így egyelőre nem is véleményeznék azt.

A miniszter a Magyar Postával kapcsolatban elmondta:

állami tulajdonú céget nem segíthetnek ki, mert az tiltott állami támogatásnak minősül,

és uniós büntetést vonhat maga után. Ezért a Postának a kiadásait kell csökkenteni - mutatott rá.

Gulyás Gergely az orvosok kamarai tagságáról szólva jelezte, nem politikai véleménynyilvánítás, hogy az orvosok kétharmada a Magyar Orvosi Kamara tagja kíván maradni,

és döntésüket a kormány tiszteletben tartja.

Az egységes nemzeti laborok létrehozásáról a tárcavezető közölte:

"folyamatban van" a nonprofit, egységes rendszer kiépítése,

amely valamennyi állami fenntartású, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény laboratóriumait fogja működtetni.

A szakrendelők állami átvételéről azt mondta: a folyamat még nem zárult le.

Van olyan önkormányzat, amelyik szívesen átadja szakrendelőjét, van, amelyik egyáltalán nem akarja átadni, valamint van, amelyik garanciákat kér a működtetésre.

Jellemzően a fővárosi, gazdagabb önkormányzatok, amelyek maguk is hozzájárultak a szakrendelők finanszírozáshoz,

tartanak attól, hogy ha ez a finanszírozás kiesik, akkor az egyes hiányszakmában nem lesz elegendő orvos. Gulyás Gergely szerint jogos a félelem, ezért valamilyen megállapodást kell kötni erről az önkormányzatokkal.

A debreceni akkumulátorgyárról kritikus véleményt író vízügyi igazgató elbocsátásról azt mondta,

a regionális vízügyi igazgatóságok vezetőivel kapcsolatban nem születnek kormányzati szintű döntések,

itt sem volt szó erről. Hozzátette: a kormány elvárása, hogy a lehető legszigorúbb követelményeket érvényesítsék az akkumulátorgyárak engedélyezési eljárásában.

Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy a kormány megköveteli-e a katolikus egyháztól, hogy transzparensebben és erősebben figyeljen oda az egyházon belül történt szexuális visszaélésekre, azt felelte: a kormány mindenkitől megköveteli a törvények betartását, a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések pedig a legsúlyosabb bűncselekmények közé tartoznak, teljesen mindegy, hogy ki követi el azokat.

Értékelése szerint a "katolikus egyházzal szembeni hecckampány része", hogy néhány ilyen esetet kiemelnek. Azt is mondta, szerinte az egyházi intézmények ebből a szempontból is biztonságosabbak, mint a nem egyházi fenntartásúak.

Kitért arra is: az elmúlt években a katolikus egyház nagyon sokat tett azért, hogy az ilyen jellegű visszaéléseket, bűncselekményeket fel lehessen tárni, és az igazságszolgáltatás a legszigorúbban felléphessen.