Közös konferenciát tartottak a dél-koreai és magyar építészek a Bölcs Várban

Hírek2019. dec. 1.Növekedés.hu

November 10-én és 11-én a Bölcs Vár épületében találkozott a két ország számos építészeti szaktekintélye, hogy megosszák egymással legfrissebb tapasztalataikat. A konferencia központi témája az épületrehabilitáció és a digitális tervezés volt.

Az eseményt a Dél-Korea és Magyarország között fennálló diplomáciai kapcsolatok harmincéves évfordulója alkalmából rendezték meg, a Koreai Kulturális Központban február végéig látható koreai kortárs építészetről szóló kiállítással is összhangban.

A kétnapos programon a szakemberek saját projektjeiken keresztül mutatták be, miképp tudnak megvalósulni a modern épületrekonstrukciós folyamatok.

A rendezvényen lehetőség nyílt a konstruktív párbeszédre, valamint az egymás közötti direkt tapasztalatcserére is. Az egymásra hatás és az egymástól való tanulás fontossága a konferencia egyik kiemelkedő konklúziója volt. Ezen kívül szó volt még a legújabb építészeti trendekről, az adatok szerepéről a tervezésben és természetesen a jövő építészeti kihívásairól.

A konferencia első napján az IoT (Internet of Things – okosodó világ) és a kortárs tervezési megoldások kerültek terítékre.

Mint például, hogy a parametrikus tervezés (az adaptív, dinamikus, környezetre reagáló rendszerek lemodellezése) hogyan képes egy fát az építészet segítségével megmenteni. Vagy, hogy a jövőben milyen átütő hatású technikai innovációk várhatók az építészet területén?

A második napon az épületfelújítások és a környezettel összefüggő identitás kérdése került a fókuszba.

Erre az egyre növekvő számú szöuli és hazai rehabilitációs projektek szolgáltattak gyakorlati példákat, amelyek a széles megrendelői és társadalmi igényeket is igyekeznek kiszolgálni. Számos fontos és izgalmas kérdést merült fel az előadások során, melyek között az egyik legfontosabb az volt, hogy vajon az egyes országok megtudják-e őrízni saját, nemzeti építészeti identitásukat, vagy ezek megszűnnek és egy egységes stílus uralkodik el minden új és felújított épületnél?

A konferencia záróprogramjaként vasárnap este egy ún. Pecha Kucha prezentáció keretében ismerhették meg az érdeklődők a legújabb, aktuális építészeti, belsőépítészeti és városrehabilitációs irányzatokat, trendeket.